Четете в "Марица": София ни бие с 60 на сто по заплати

“Марица” даде управници на България

25 юли 1878 г. е знаменателна дата за Пловдив - излиза "Марица",  първият общобългарски вестник след Освобождението.  Вестникът, дал на страната трима блестящи премиери в годините /Теодор Бурмов, Иван Евстратиев  Гешов и Константин Стоилов/, когато се кове новата българска държава, е трибуна на свободното слово в звездния период за Пловдив като столица на Източна Румелия. 

Приятелският кръг на Тотев го иска за кмет

Приятелският кръг около кмета Иван Тотев се готви да го върне на бял кон в надпреварата за трети мандат, от която той се отказа. В местните структури на ГЕРБ в Пловдив упорито се говори, че се провежда припряна агитация сред актива, а срещу някои дори се упражнява натиск да гласуват на партийните събрания по районите за кандидатурата на сегашния градоначалник.

София ни бие с 60 на сто по заплати

Животът в Пловдив е по-евтин от този в столицата, показва изследване Numbeo, сайт за измерване на разходите за живот в различните градове по света. Вторият по големина град у нас отстъпва на столицата само с 10%. Сметките показват, че едно средностатистическо четиричленно семейство в града под тепетата трябва да има доход от 2727 лева месечно, за да покрива основните си нужди. За сравнение в столицата домакинството трябва да вади минимум 3060.

Овдовял японец се теши с българско хоро

Японци, французи, холандци и израелци играят българско хоро на международния фолклорен семинар в Пловдив. Той се провежда в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" всяка година от 2005 насам. Културният празник привлича чужденци от всички краища на света. Широ Ишизака също е родом от Страната на изгряващото слънце. Чуждоземецът идва у нас през 1979 г. и е бил женен дълги години за българка, но за съжаление скоро изгубил съпругата си.

Калофер събира знатните плетачки на дантела

Калофер събира знатни плетачки на дантела от цялата страна в своя резиденция, носеща името на града. Те ще майсторят произведения, ще обменят опит и ще се развиват творчески. Тяхното лятно училище ще продължи една седмица, от 8 до 14 август, и е част от събитията. В него ще участват само плетачки с доказани умения.

Очите са най-застрашени през летния сезон

Статистиката показва, че травматизмът се увеличава с идването на лятото, а нараняванията на очите са честа причина пациентите да търсят консултация със специалист. Те са много и разнообразни, а в доста случаи и с лоша прогноза по отношение на зрението.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
заплатки

заплатки

25.07.2019 | 13:12

Честито майна, благодарете на ГЕРБ!

Отговори
0 0
цъубк

цъубк

25.07.2019 | 00:00

Пловдив ако го нямаше, София щеше да е с 20 години на зад, по заплати и по население. Централизацията и мафията правят столицата на кърлеж.

Отговори
1 0
те това е

те това е

24.07.2019 | 22:41

Тотев си свърши работата. Той води, а второто му Аз Коцето от Тракия е втори. Елементарно!

Отговори
1 0
@

@

24.07.2019 | 21:52

Напълно заслужени заплати.

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?