Подай сигнал

Четете в „Марица“: Пловдивчанин направи гориво от вода

Пловдив

от Екип Марица 869 прегледа 0

Четете в „Марица“: Пловдивчанин направи гориво от вода

Пловдивчанин направи гориво от вода

Бившият енергетик Светослав Цанев патентова метод за добиване на водород чрез разграждане на вода, който е много по-ефективен от досега съществуващите. За целта използва само слънчева енергия. „Досегашните начини са скъпи и затова - неефективни. Водородът е повече от два пъти по-калоричен като гориво от бензина и на практика е неизчерпаем продукт”, разказва Цанев. Сега разлагаме водата с електролиза. При нея се използва много електроенергия и оттам полученият водород е скъп.

Бившият енергетик е платил 2000 лева за патента си за следващите 20 години.

Пловдивската антикорупция на автопилот

Пловдивският отдел на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество близо две години работи без титулярен шеф. Това стана ясно, след като се провали поредният конкурс за вакантната длъжност, обявен на 16 януари т. г.

Справка в сайта на КПКОНПИ (бившата комисия „Кушлев“) показва, че за шефското място в Пловдив е имало само един кандидат. Мераклия за поста е била дама с името Зора Генчева, която явно е преглътнала факта, че обявената заплата за позицията започва от минималните за страната 560 лева и е с горна летва от 1600 лева, съгласно Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация.

Пловдив – шампион по площади

В малкия център на Пловдив има цели 22 площада и спокойно може да влезе през парадния вход на Гинес като града с най-много площади на квадратен сантиметър. Някои от тези площадчета са с размерите на носна кърпичка -площадката пред храма „Успение Богородично" е пл. „ДиКиро", а кръстовище на ул. „Христо Г. Данов", до къщата с нимфите, носи почтеното име „Св. Седмочисленици". „Чалъковци" пък е тясна площадка зад митрополията.

Това изобилие неподозирани дори от кореняците мегдани дължим на последните общински ръководства, които са обсебени от умилителната мания да оставят паметни знаци за потомците. Хем отдават почит на важните предци и светци, хем увековечават и своите си дела.

54 служители в „Пловдив 2019” харчат 1.5 милиона лева

Общинската фондация "Пловдив 2019" ще разполага тази година с бюджет от 11 073 950 лева. Парите са за организирането на събитията на Европейска столица на културата , реклама и издръжка на администрацията. През миналата година "Пловдив 2019" имаше на разположение 15 милиона. От тях останаха неизразходвани 3,2 млн. лева, става ясно от доклада на изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев. Те ще се харчат тази година.

Сами сме виновни, че не живеем до 150 години

В гените на човека са заложени възможности за живот от 120 до над 150 години, докато на практика повечето хора живеят от 50 до 80 г. Човечеството днес е в окаяно здравословно състояние. Съвсем възможно е обаче човек не само да възстанови и да поддържа отлично здраве, независимо от възрастта, но и да поддържа активност като в годините на своята младост.

Това не е медийна сензация, а констатация, подкрепена с железни факти. Прави я писателят Дамян Глуховски, който описва личния си опит в книги.

Само Бог и дъщеря ми могат да ме съдят!

Едно бързо интервю с Николета Лозанова, която говори за коли, политици, футболисти и баницата на мама. „Абсолютно нищо не ми липсва. Няма да ме чуете да се оплаквам, да недоволствам, да хуля някого, да изисквам. Това са мои житейски правила, които никога не нарушавам”, казва красавицата пред „Марица”.

Ще има ли музей на спорта в Пловдив?

Ще има ли Музей на спорта в Пловдив? След като дълго време никой не говори по темата, се оказа, че музей ще има, но не е ясно кога ще се случи това. Според една от идеите трябва да се базира на мястото на ресторант „Метеор“ или в помещение в зала „Колодрума“. С реализирането на този проект се e заел лично Петър Зехтински, шеф на Дирекция „Спорт и младежки дейности“ в общината. 172 експоната, дарени от големи пловдивски спортисти, чакат да намерят своето място.

Коментари