14

Четете в "Марица": Октоподът Николов-Тотев заграби имоти за 9 млн. евро

В утрешния брой на вестник "Марица" можете да прочетете интересни теми и задълбочени разработки по важни за Пловдив теми. Ето част от тях:

Шефката на НОИ Пловдив гаси пожара в Силистра

Директорът на пловдивското поделение на НОИ Розалия Джинева оглави временно структурата на ведомството в Силистра, научи „Марица”. Тя е командирована, след като началникът там Милен Пенчев бе арестуван заедно с други служители и общо шестима души бяха обвинени в участие в организирана група, осигурявала отпускане на по-висока от полагаемата пенсия чрез фалшиви документи за стаж.

Месец и половина Розалия Джинева ще е временно изпълняващ длъжността директор на ТП на НОИ в Силистра, потвърди самата тя. 

Служител на "Чистота" отваря шкембеджийница в общински имот

Общинският имот до РУМ "Молдавия" с площ 147 кв. метра е отдаден под наем за пет години на отговорника по пътната маркировка в ОП "Чистота" Георги Юруков. В помещението, предназначено за култура и изкуство, кадърът на общинското предприятие ще отвори шкембеджийница. Юруков отдавна е в бизнеса с чорбите. Години наред той въртеше заведението на входа на стадион "Спартак", което сега се премахва. Кадърът на "Чистота" е като Шива. В ОП-то той отговаря за пътната маркировка. Докато оправя пловдивските зебри обаче, той намира време да наглежда 13 заведения с частната си фирма. 

Разследване

Октоподът Николов-Тотев заграби имоти за 9 млн. евро

В поредица от разследвания "Марица" показа как приятелски кръг около шефа на ВиК - Пловдив Спартак Николов и кметския брат Георги Тотев заграби десетки общински имоти почти без пари, като използва няколко прости схеми. Основните методи, които прилага групата, са "ликвидиране на съсобственост", овладяване на стари жилищно-строителни кооперации и покупка на апетитни терени чрез фирми прекъсвачи. По този начин голяма част от свободните парцели в центъра и най-атрактивните райони, които позволяват мащабно застрояване, попаднаха в ръцете на определена група предприемачи, близки до местната власт. 

Изчисленията показват, че само от 9 от спорните сделки с фирми от октопода, които "Марица" описа, Общината и гражданите на Пловдив са загубили над 6 млн. евро - пари, с които можеше да бъде изграден чаканият с десетилетия транспортен възел "Модър - Царевец". Въпросните имоти преминаха в частни ръце за 2 766 105 евро при реална цена на терените, надхвърляща 9 милиона евро. Реалните загуби обаче са в пъти по-големи заради огромния пазарен потенциал на всеки един от имотите. Част от тях са в най-търсените жилищни районни на Пловдив, а други - в бързо развиващи се бизнес и индустриални зони. След като терените бъдат застроени на 100%, кръгът Николов-Тотев ще реализира внушителните 21 400 000 евро приходи по оценките на експертите на имотния пазар.

Студентки багрят шалове с древни техники от Египет и Япония

Студентки по дизайн на облеклото в АМТИИ посегнаха към стари техники, които са се използвали за багрене на платове в Египет, Гърция, Рим и Япония.  Вместо с модерни бои оцветиха текстил с ръчно направена оризова паста и полагаха орнаменти върху тъканта. Какво се получава, когато миналото прекрачи в днешната мода, ще се види в изложбата им „Приемственост и съвремие”, която ще открият в петък в галерия „PLOVEDIV” в артистичния квартал „Капана”. Шест първокурснички и пет второкурснички ще подредят там шалове и възглавнички, които са измайсторили в два уъркшопа в академията под ръководството на ас. д-р Динка Касабова.

Агро

Подпомагат фермерите с 1,5 млн. лв. за застраховки

Земеделските стопани имат възможност  до края на юли да кандидатстват по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. За 2019 година бюджетът за държавната помощ по мярката е 1,5 млн. лв. 

До 65% от стойността на застрахователната премия е максималният размер на подкрепата, която може да получи един земеделски стопанин.

Как да си отгледаме минигора у дома

Бон​зай (на японски - градинарство в поднос) е изкуството да се отглеждат умалени копия на дървета и храсти, които се срещат естествено в природата. По принцип при правилно отглеждане всяко дърво може да бъде превърнато в джудже. 

Изящната миниатюрна красота може да бъде отгледана от семе или закупена готова от цветарски магазин. Преди да закупите обаче, се поинтересувайте дали дръвчето е предназначено за отглеждане навън или в стайни условия. Малките дръвчета, които са за външни условия, не трябва да се внасят на топло, освен в най-големите студове, но за не по-дълго от 1-2 дни. 

За да се развива добре вашият красив бонзай, трябва да го засадите в съд с плоско дъно. Най-подходящи са керамичните.

Пазарджик

Шият 141-метрово знаме за Деня на Тракия

Българското знаме с дължина 141 метра, колкото са годините от Освобождението на България, ще бъде ушито и изнесено в Пазарджик с тържествено шествие в Деня на Тракия ​- 26 март, по инициатива на общината и местната структура на ВМРО. Така за пореден ще отдадем дължимото на едно от великите събития в  историята на България събития - Одринската епопея.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?