Чесън, тютюн и сапун пазят розите от въшки

Настойки и отвари от сапун, чесън и тютюн са алтернатива на химичните препарати срещу листните въшки по розите. Разтворите имат остър мирис и вкус и превръщат цветята в напълно непривлекателна храна за вредните насекоми. Ето някои изпитани народни рецепти, с които ще държите далече въшките от кралицата на цветята.

Фурда - смлени на прах тютюневи листа

Изсипете половин чаша тютюнев прах в един литър вода и оставете сместа да се вари в продължение на половин час. Оставете сместа за ден да престои и след това прецедете и разредете с вода 1:2, добавете и малко сапун за пране (10-20 г). С получената смес розите се пръскат на всеки 14-20 дни.

Люспи от стар лук

Залейте 200 г люспи от стар лук с 10 литра топла вода и оставете 5 дни на топло. След това прецедете и пръскайте и нападнатите, и здравите растения профилактично.

Няколко глави чесън 

Няколко големи глави чесън се нарязват заедно с люспите, заливат се с кофа вода и се оставят за 24 часа. С тази инфузия, пръскайте не само срещу листни въшки и срещу акари.

Сапунен разтвор 

Настържете обикновен сапун  /най-добре домашен/, като целта е да се получат  4-5 супени лъжици стружки. Разтворете ги в 1 литър вода и излейте разтвора в пулверизатор. Изкъпете растенията, като повтаряте пръскането на всеки 2 седмици и след силен дъжд. Желателно е да се ползва само сапун за пране, защото ароматизираните тоалетни сапуни привличат допълнително листните въшки и други вредни насекоми.

Дървесна пепел 

Разтворете в 10 литра вода 300-400 грама дървесна пепел и поставете на огън да се вари 2 часа. Охладете, прецедете, за да отстраните големите парчета и да не се запуши пръскачката и обработвайте розовата градина и други растения нападнати от листни въшки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?