Честват 24 май с украински сирники и африкански танц СНИМКИ

Аграрният университет събра чуждестранни студенти от 10 държави на празник „Букет от националности”

Чуждестранни студенти от  Аграрния университет и тукашните им колеги стъкмиха обща трапеза за честването на 24 май във вуза. Под взора на братята Кирил и Методий от портрет, поставен направо на моравата за ректората, украинците подредиха своите сирники с извара, турците – кюнефе, французойка добави рататуи, нашенците  - мини пататници и яйца по панагюрски в чаша. А четирима южноафриканци демонстрираха традиционните си танци заедно със състав „Тракийска младост”, който трапна варненско хоро.

За втора поредна година тържеството е под мотото „Букет от националности” и събира в общ купон характерите и кухните на младежите от всички държави във вуза:  Украйна, Турция, Гърция, Монголия, ЮАР, Русия, Молдова, Франция, Йордания. Някои от тях са редовни студенти, а други – на обмен по програма „Еразъм+”.

Елизавета Короход  е бесарабска българка и преди две години пристигнала от Одеса да учи тук туризъм. Дойде на градинското парти с ефирна рокля на точки и чевръсто подреди направените рано сутринта сирники с извара и  драники – кюфтета от картофи и брашно. Колегите й имаха възможност да вкусят също дюлевото сладко на баба й и овче сирене, които си донесла от Украйна.

Бабата на Елизавета е българка, както и майка й. Затова и момичето си избрало да учи у нас. Сложно беше първата година с езика, но хората са добри, научиха ме, сподели второкурсничката. Първо усвоила думите „къде”, „кога” и „упражнение”. Днес е фен на мусаката. А Пловдив й харесва, защото е спокойно и красиво място. Подкрепа на чужденката е сънародничката й Юлия, която също следва туризъм. Като завършат и открият своя агенция, горещо ще препоръчват да се видят Златната порта и Върховната рада в Киев, замакът  в Лвов и оперният театър в Одеса.

Французойката Льорин е четвъртокурсничка по агрономство и е у нас на обмен по програма „Еразъм+”. Не знаех много за България преди, но тук съм впечатлена, казва тя. За интернационалното парти сама приготвила зеленчуковия специалитет рататуи и ябълков пай. Пловдив й дал много приятели. Харесва ми атмосферата, напомня ми за моето родно място, сподели Льорин. Тук е до юни, когато пристигат нейни приятели, с които поемат с велосипеди на тур през Гърция и Албания обратно към родината.

Четвъртокурсничката по лозаро-градинарство Мария Петрова  приготви русенска баница с точени кори по рецептата на баба си. На софрата имаше още шопска салата и домашно кисело мляко с правено у дома сладко от боровинки, ягоди и смокини.

За чужденците във вуза има курс по български език и култура. Напредват толкова бързо, че скоро започват да пишат във Фейсбук на кирилица: „Здравейте, как сте, много сте хубава”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
потърпевш

потърпевш

23.05.2019 | 14:57

От подобни мултикултурни събития се хваща стомашно разстройство и болки в корема, знам от опит.

Отговори
5 2

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?