Подай сигнал

Честите пътувания водят до проблеми с паметта

На път

от Никола Николов 504 прегледа 0

Снимка: iStock/Getty Images

Далечните пътувания причиняват загуба на паметта, показа ново проучване. Самолетните преходи и умората, свързана с промяната на часовите пояси пречат на хората да поемат нова информация и да я запомнят, а освен това ги карат да забравят важни неща.

Психолози от Калифорнийския университет в Бъркли установиха, че хроничната „пътна умора”, типична за представителите на международния бизнес, води до изменения в мозъка, които оказват влияние много след като умореният пътник се е върнал към нормалния си ритъм на живот.

Учените наблюдавали хамстери, чийто дневен режим бил изместван неколкократно с по шест часа - времето, за което се стига от Ню Йорк до Париж със самолет. Недоспалите животни показали сериозни загуби в паметта и способността да заучават нови неща цял месец след нормализирането на режима си.

Когато прекосяваме бързо множество часови зони, биологичният ни часовник се разстройва. Най-тежки са пътуванията от запад на изток, показват проучванията. Нагаждането към нови часове за сън и хранене се отразява зле на хипокампуса - мозъчната зона, отговорна за паметта.

iStock/Getty Images

Когато пътуваме често и надалеч, може да станем много по-неефективни в работата си - освен проблемите с паметта, се забавят и реакциите ни, повишава се рискът от диабет, високо кръвно налягане и рак, обобщават още психолозите.

Източник: дарик

Коментари


Глупости, абсолютни! Да не сме хамстери бре! Освен това в самолета може да се научим да спим, тренирайте повече!