Черният оман помага при куп болежки

Билката е ефективна за лечение на фрактури, кървене на венците и възпалено гърло

Черният оман е многогодишно тревисто растение, разпространено в Европа и Азия. В България е известно още като мазен корен, див тютюн, страстник и най-вече като зарасличе. Това съвсем  не е случайно - от древни времена се знае, че черният оман магически ускорява възстановяването при фрактури, изкълчване, навяхване, разтягане на сухожилия. Римските военни лекари го прилагали след тежките травми на бойното поле. Първото подробно описание на качествата на билката пък са открити в дневниците на Авицена. Легендарният лечител го посочва като универсално средство за зарастване на костите и меките тъкани, за облекчаване на болките при артрит, ревматизъм, подагра. 

 


Лечебната сила на растението се крие в неговия корен. Той е черен на цвят, откъдето идва и името на билката. Най-ценната му съставка се нарича алантоин -вещество, което стимулира регенерацията на клетките и заздравяването на кости, хрущяли, мускули и сухожилия. Действието на алантоина отлично се допълва от слузни вещества (успокояват възпалените тъкани), розмаринова киселина (силно противовъзпалително действие), хранителни компоненти - калий, калций, фосфор, витамини, протеини и др.

 


Традиционната медицина препоръчва лечение с черен оман в три форми - чай, гаргара, компреси (лапи с каша от настърган корен).
Медиците обаче предупреждават, че вътрешното приложение на черния оман трябва да се прави за кратко време и под много строг контрол, защото билката е токсична, особено при дълготраен прием.

 


Чай от корен на черен оман се прилага при кашлица, ларингит, бронхит, продължителна менструация, кръвоизливи от носа, колит и други проблеми на стомашно-чревния тракт, слабо кръвообращение.

 


Гаргара (жабурене) - при кървене на венците и възпалено гърло.

 


Лапи - при травми, болести на костите и ставите, разширени вени, ревматични мускулни удебеления, подагрени израстъци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?