Подай сигнал

„Черен лед“ дебне шофьорите на пътя

Транспортът в Пловдив

от Георги Василев 542 прегледа 0

„Черен лед“ дебне шофьорите на пътя

Коварен "черен лед" дебне водачите по родните пътища, предупредиха вчера от МВР. От ведомството апелираха всички шофьори, пешеходци и участници в движението да бъдат изключително внимателни, тъй като зимните условия създават предпоставки за появата на опасното явление.

„В момента в цялата страна метеорологичните условия са лоши, вали дъжд почти навсякъде, очаква се това да продължи и следващите няколко дни. Карайте внимателно и бавно и спирайте от по-рано“, съветва инспектор Илия Георгиев от сектор „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“

При наличието на „черен лед“ асфалтът изглежда само влажен, но е покрит с тънка кора прозрачен лед, което го прави много хлъзгав. Често водачите не успяват да реагират своевременно, тъй като не виждат леда. Ако температурата на асфалта е под нулата, то влажният въздух при контакт с него образува този тънък и хлъзгав слой. Да се разпознае черният лед е трудно, но може да се предскаже появата му - мъглата и сланата са предпоставки за поява на ледена кора.

Във връзка с това службите умоляват водачите да бъдат изключително внимателни, когато пътуват, да спазват дистанция и да шофират със скорост, която ще им позволи да реагират адекватно на рискова ситуация. Пешеходците да се движат внимателно, да пресичат само на определените за това места, и то след като се огледат.

Вчера ПТП заради заледен път затапи Околовръстното пред хотел "Чиирите", малко преди кръговото кръстовище за Куклен, където се удариха две коли. Катастрофата доведе до големи задръствания на пътя. Ден по-рано серия "хлъзгави" катастрофи блокира двете платна на надлез „Родопи“ и трафика по моста на Адата.

Коментари