Подай сигнал

Чепеларе завъртя олимпийско хоро СНИМКИ

Регион

от Петя Гайдарова 1204 прегледа 0

Чепеларе беше домакин на истински празник на хорото днес. Народното веселие се създава по инициатива на местният танцов клуб "Веселие" и се провежда за девета година. Надиграването се организира обаче тази година основно от Община Чепеларе, отбеляза Весела Хаджиева от клуб "Веселие".

В празничното дефиле по централната улица на града над 250 участници преминаха, предвождани от каба гайди, в народни носии или традиционното за клуба им облекло.

По традиция официалната част на празника започна с голямо „сворнато” хоро във формата на петте Олимпийски кръга, които красят площада в Чепеларе, в чест на Олимпийската титла на Екатерина Дафовска. След това всеки клуб се представя със своя„ китка от танци”.

„Събитието е традиция за майските празници в град Чепеларе, като потапя града във фолклорна феерия, давайки въможност на жителите и гостите на Чепеларе да се докоснат и усетят завладяващата магия на българското хоро“, каза кметицата на Чепеларе Славка Чакърова, която също участва в празника облечена в носия.

Празникът няма конкурсен характер, играят се хора от всички фолклорни области на България. Всяка година се канят различни участници.

„В празника тази година участваха 8 клуба като най-многобройният е нашият, посрещнахме й клубове от Първомай, Хвойна, Павелско, Елховец, Труд, много деца от ОДК - Чепеларе участваха, както и други. Дефилето и Олимпийското хоро си остават запазената ни марка и стават все по-прекрасни“, каза Хаджиева от клубът домакин, който наброява 80 хороигралци.

Клуб "Веселие" ще отбележи 10 годишнината от създаването си на специален празник заедно с Ообединен детски комплекс - Чепеларе, който пък ще отбележи 25 години от създаването си. Ще направим голям концерт на 22 май от 18 часа, обяви Весела Хаджиева.