Подай сигнал

Ченгета, съдени за подкуп и грабеж, искат свобода. Отрязаха ги

Пловдив

от Костадин Аршинков 791 прегледа 0

Модев и Атанасов

Пловдивският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд - Пловдив, с което е била изменена мярката за неотклонение на полицаите Стефан Модев и Петър Атанасов от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като ги остави ареста.

Против определението в съда е постъпил частен протест от Окръжна прокуратура - Пловдив, в който се настоява двамата подсъдими да останат с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Апелативните магистрати смятат, че не е достатъчно въз основа само на един аргумент - заради приключване на съдебното следствие, и по-конкретно, защото всички свидетели по делото били разпитани и нямало опасност подсъдимите да им въздействат, да се променя мярката на полицаите от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Само по себе си, това не представлява ново обстоятелство и не може да бъде самостоятелно основание за промяна на мярката за процесуална принуда.

Първоинстанционният съд не е акцентирал върху факта, че срещу двамата подсъдими се води и друго наказателно производство отново за грабеж на цигари в съучастие и пак в качеството им на полицейски служители, а срещу подс. Стефан Модев и за подкуп от 20 000 лв. посредством злоупотреба със служебно положение. При спазване на презумпцията за невиновност, съдебната практика е последователна, че наличието на друго висящо наказателно производство, следва да се разглежда като лоша характеристика за личността на дееца, която във всички случаи следва да се отчете при определяне на вида на мярката за неотклонение и за извод за наличие на реална опасност от извършване на престъпление.

От друга страна, следва да се сподели становището на окръжната прокуратура, че срокът на задържането под стража на двамата подсъдими Модев и Атанасов не е прекомерен, нито неразумен по стандартите на наказателния закон, както с оглед на предмета и тежестта на обвинението и сложността на делото, така и предвид на процесуалното му развитие.

В момента делото е в съдебната фаза.

Затова апелативните магистрати смятат, че двамата подсъдими полицаи остават в ареста.

Определението е окончателно.

Коментари