Челен сблъсък между президент и премиер

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха в челен сблъсък. С директно обвинение за задкулисни връзки реагира държавният глава на вчерашното интервю на премиера Бойко Борисов в ефира на bTV. Министър-председателят не атакува директно държавния глава, но направи сериозни забележки за синхрона между „Дундуков” 1 и „Дондуков” 2 и посочи началника на президентския кабинет Иво Христов като основен виновник за напрежението между институциите.

„В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – телевизията на Пеевски”, заяви тогава Борисов, като допълни, че говори за Христов, който още вчера припомни, че не е бил в медията по времето, когато се заговори, че е станала собственост на депутата от ДПС (той и до момента отрича да я е притежавал – б.р.).

 „Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на Пеевски аз смятам за груба манипулация”, заяви днес Румен Радев. Той посочи, че Борисов е получил „коледен подарък” с подкрепата, изразена от Ахмед Доган, а ГЕРБ са гласували „За” внесения от ДПС закон за КТБ.

„Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с г-н Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?”, запита държавният глава.

Премиерът веднага реагира на упреците на премидента. Ако президентът Румен Радев има каквито и да били данни за мой бизнес, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, да сезира прокуратурата. Аз твърдя, че такива няма. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпросите на държавния глава.

Министър-председателят отговори на държавния глава с военни термини, наричайки думите му "вероломно нападение без никакъв повод". 

По думите на премиера президентът не е равноотдалечен от всички партии.  

Един президент на всички българи, равноотдалечен от всички партии, не е редно да дава такива оценки и да взема такава явна страна към неговата партия БСП, смята министър-председателят.

"Напомням, че всички гласове на ДПС отидоха за президента Радев на президентските избори – и официално, и неофициално те дадоха своята подкрепа за него, а не за кандидата на ГЕРБ", каза още Борисов.

Ако Делян Пеевски е извършил престъпление и той знае, много ми е интересно вътрешният министър при служебното правителство какви проверки е възложил тогава върху дейността на Делян Пеевски. Какво общо мога да имам аз с депутат от опозицията, попита премиерът.

По-късно и депутатът от ДПС Делян Пеевски излезе с позиция. Той е категоричен, че няма и никога не е имал бизнес интереси или други обвързаности с премиера Бойко Борисов.

„Не приемам замесването на моето име с това на премиера Борисов по начина, използван от президента Румен Радев, тъй като нямам и никога не съм имал бизнес интереси или други обвързаности с премиера”, подчертава Пеевски в изявление до медиите.

Депутатът от ДПС изтъква, че не познава началника на кабинета на президента Радев – Иво Христов и той никога не е работил за него.

„Считам, че не е сериозно премиер и президент, от висотата на тяхната позиция, да ме използват в опит за разрешаване на съществуващите между тях или между техните администрации проблеми, както и да се упражняват върху името ми, особено с подобна неприемлива за институциите, които представляват, риторика”, катгоричен е Пеевски.

 „Каквито и проблеми премиерът и президентът да имат помежду си, лични или институционални, да ги решават занапред като големи момчета, генерали, без да намесват един депутат от опозицията, защото аз нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии”, допълва депутатът.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?