Подай сигнал

Частници взеха хижите над Пловдив и ги затвориха

Бизнес зона

от Дончо Донев 6652 прегледа 0

И това доскоро е било хижа и е приютявало туристи

Районът над Пловдив и Асеновград е изключително красив и подходящ за пешеходен туризъм. Всичко това обуславя нуждата от места за настаняване, касаещи тази социална дейност, разказва Ивайло Мирчев. Той е председател на сдружение "Устремени", което на доброволни начала развива туристическа дейност. Мирчев е и експерт в дирекция Туризъм на Община Асеновград.

До преди няколко десетилетия планината, освен достъпни туристически маршрути, предлагаше и действащи хижи и туристически спални. Те правеха възможни масови мероприятия като традиционни исторически и тематични походи, и екскурзионни летувания. За съжаление, голяма част от тези хижи и туристически спални са в окаяно състояние, не работят, а някои от тях вече дори и не съществуват, заявява Ивайло Мирчев.

Туристическата спалня в Асеновград отдавна не съществува. Последните туристи, които са спали в нея, вероятно са го направили в края на 80-те години.

Туристическата спалня в Бачково е строена през 1970 г. за да обслужва туристите, предприемащи преход в ридовете Чернатица и Добростански. По мистериозен начин тя става частна собственост. Сградата и днес съществува, ала нищо повече. Не е изключено този, който я е придобил, скоро да вдигне хотелче на апетитния имот до Чая.

Може да се каже, че има отговорни за унищожаването на работещите хижи и за придобиването на държавна собственост като частна. Твърде вероятно е историята да запомни този акт на безотговорност, а дългата памет на туристическата общност да заклейми като престъпление тези позорни години на безстопанственост. И толкова. А тарикатите си продължават безнаказано игрите, заявява председателят. Ето какво разказва той за известните хижи в района.