Чановете в Смолян звънят за мир

Колекция от над 150 родопски звънеца огласят Историческия музей

Уникалната сбирка от чанове и тюмбелеци в музея в Смолян "ще пеят" в чест на Световния ден на мира на 21 септември. Музеят се включва в Европейските дни на наследството, като тази година инициативите се провеждат под мотото „Културното наследство - изкуството да споделяш“. Инициативите се провеждат 9 дни от РИМ „Стою Шишков“, в партньорство с Община Смолян и клуба на приятелите на музея.

По повод на Световния ден на мира екипът се присъединява към инициативата „Нека първият им звън изрече думата „мир“ - Камбанен звън из цяла Европа“, организирана от Федерална република Германия. За 15 минути камбани във всички европейски страни да забият в чест на културното наследство. В музейните зали на Смолян по същото време ще звучат 15 минути магичните звуци на родопските чанове. Музеят има уникална сбирка от над 100 чанове и тюмбелеци в постоянната си експозиция.

"Всеки, който желае, може да чуе целогодишно звука им, а преживяването да чуеш тази песен на толкова пеещи звънци е незабравим. Освен тях специално за случая сме извадили от фондовете и ще звучат за първи път още над 50 чана и голям тюмбелек", каза Ваня Йорданова от РИМ - Смолян. Ще бъде открита и временната изложба „Родопски чанове и тюмбелеци“ с подбрани експонати от фондовете на музея.

На 23 септември музеят обявява ден на отворени врати за безплатни посещения на постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни“ и временните изложби. В Дните на наследството ще се отбележи и 10-годишнината от учредяването на клуба  "Приятели на музея", като ще се представи дарителската акция от ръчно изработени артпродукти под мотото „Изкуството да споделяш“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?