Чанове, зурни и бой с фуски в Първенец

Двеста души от Първенец ще се маскират за карнавалите на Сирни заговезни утре. От рано сутринта в неделния ден те ще обикалят улиците на селото и ще дрънкат с чанове, така както е било и преди сто години. Няколко зурнаджии ще съпровождат „станчинарите“ от Първенец, както казват на маскираните в този край.

Костюмите им са изработени от шарени платове, богато украсени с ресни, шевици и пайети. Те ще носят дълги дървени калъчки, наподобяващи саби и ще бият със свински фуски за здраве. Колкото повече те налагат кукерите, толкова ще е здрава и благодатна годината за теб, казват възрастните хора от Първенец.  По обяд  пред читалището ще има конкурс за най-оригинална маска и костюм, а след това и голямо хоро с оркестър „Хебър“ на Добри Вълчев.   

Вечерта на същия ден празник ще има и в съседното село Храбрино. Огромен огън за Сирни заговезни от хвойнови храсти ще събере жителите и гостите насред площада. Сирнишкият огън  за прошките стига до 6 места и се вижда от всички махали. Кметът Ангел Чобанов е поканил родопска гайдарска формация начело с певицата Сийка Халбукова.

Същото ще правят и в съседнохо село Храбрино. Там на сирни заговезни преди две години бяха маскирали магаре като кукер. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?