Подай сигнал

Чакат ни от плюс 12 до минус 5 градуса

Череши и бадеми масово напъпиха, в ход са резитби и подхранване

Агро

от Екип Марица 821 прегледа 0

Надежда Шопова, агрометеоролог - НИМХ Пловдив

През изминалия период времето остана топло за сезона, като на места максималните температури бяха около 15°С. Продължи развитието при овощните видове, като при черешата беше регистрирана фенофаза масово набъбване на пъпките, а при бадема - масово разпукване. Житните посеви видимо подобриха височината и гъстотата си и поради високите температурни постъпления и ускорена вегетация почвената влажност продължи да намалява. Промяна в агрометеорологичните условия и затихване на развитието настъпи през почивните дни.

В началото на работната седмица ще преобладава облачно време, но впоследствие облачността ще се разкъсва на места до слънчево. Валежите ще спрат, а температурите ще бъдат по-високи от обичайните, като максималните ще са около 12°С, а минималните в земеделските райони на Южна България ще са близки и по-високи от 0°С. Промяна се очаква през почивните дни, когато най-ниските температури ще са отрицателни, под минус 5°С.

Развитието при всички растения ще продължи с умерени темпове, като с понижаването на температурите процесите ще затихват. Ще има условия за провеждането на обичайните за сезона агротехнически мероприятия, резитби, растителнозащитни пръскания и др. Съобразно регионалните прогнози при увеличаване на влагата и понижаване на температурите може да настъпят подходящи условия за азотно подхранване.

За справки и специализирани прогнози:

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Коментари