Чак до Рио за един карнавал? Че какво му е на Първенец

Месар се направи на мистър Сенко. Мъже се налагаха със свински фуски за здраве и берекет

Жителите на село Първенец бяха започнали приготовленията си за големия празник Сирни Заговезни от средата на миналата седмица. Млади и стари се бяха захванали с изработката на кукерски и карнавални костюми, с които местните гонят злите сили и демони на празника. Вчера цялото село беше навън от ранни зори. „Станчинарите“, както казват на маскираните в този край, обикаляха улиците и дрънкаха с чанове, така както е било и преди сто години.

Костюмите им бяха изработени от шарени платове, богато украсени с ресни, шевици и пайети. Арсеналът на празнуващите включваше дървени калъчки, наподобяващи саби. С тях странчинарите ритуално рязаха главите на присъстващите, за здраве и берекет. Някои си бяха направили тояги, окичени с кости. Хората масово се налагаха взаимно със свински фуски (надути свински пикочни мехури, вързани с връв). Колкото повече те налагат кукерите, толкова ще е здрава и благодатна годината за теб, казват възрастните хора от Първенец.

Други бяха избрали нетрадиционни начини да изразят себе си, изопачавайки традицията и превръщайки българския празник Сирни Заговезни в карнавал, достоен за сравнение с този в Рио. Месар се направи на мистър Сенко и си свали главата, като вместо нея се появи на улицата в свинска зурла и окървавена престилка. На всичко отгоре буташе пред себе си инвалидна количка с труп на себеподобен. Имаше още зомбита, зли клоуни, дори ориенталско шествие с костюм на камила, в който се бяха натъпкали двама от най-запалените празнуващи. „Керванът“ беше ръководен от мъж, който използваше плажен чадър, за да пази сянка на клетото животно.

От Народно читалище „Съзнание“, основано през 1914 година, бяха организирали конкурс за най-добър костюм, в който можеха да участват най-малките странчинари. „Даваме всичко от себе си за това събитие и всяка година се опитваме да бъде все по-добро. Малчуганите много се радват на карнавала, а най-артистичните сред тях сме подготвили награди“, разказа секретарят на читалището Олга Маркова. За доброто настроение на присъстващите беше организиран и малък концерт. Народни танци играха Детския танцов състав „Детелинка“ от Първенец и Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка” от Пловдив, ръководен от Мария Кьосева.

Вчерашния ден беше голям празник и за местните търговци, чиито обороти удариха тавана. Скари цвърчаха на всеки ъгъл. Сред най-купуваните стоки бяха захарен памук и захаросани ябълки. Вино се лееше на корем.

Подобна традиция имат и в съседното село Храбрино. Огромен огън за Сирни Заговезни от хвойнови храсти всяка година събира жителите и гостите насред площада. Сирнишкият огън  за прошките стига до 6 места и се вижда от всички махали.

В квартал Коматево кукерското шествие беше придружено от голяма доза стрес и напрежение. Причината беше, че служителите на реда не бяха затворили бул. „Коматевско шосе“ в квартала, а шофьорите трябваше да пълзят по платното зад шествието, за да продължат по пътя си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?