Центърът се превръща в строителна площадка

Ленти масово ще се режат в навечерието на местните избори

В строителна площадка с мощен рев на багери, камиони и валяци обещава да се превърне Пловдив в навечерието, а и в разгара на Европейска столица на културата. Очаква се, че ударните ремонти, които би трябвало да са на финала, ще започнат догодина, освен ако градското ръководство не реши да ги отложи.

Обществените поръчки са на приключване. Така догодина туристите ще се радват на богатия културен календар, разхождайки се през разкопаните булеварди и улици, а що се отнася до пловдивчани - те вече свикнаха да живеят като на Хаинбоаз.

Централният площад ще е в ремонт през 2019-а, вместо точно тук с фойерверки да се даде старт на Културната столица. Предполага се, че тази седмица комисията ще определи кой от трите кандидати за реконструкцията на площада и подлеза на „Гладстон” плюс реставрацията на Римския форум печели поръчката за 12 млн. лева. Ако се стигне до подписване на договора, избраната фирма ще е готова с проект през зимата, а напролет ще може да разкопае площада.

Усилени ремонти ще кипят на ул. „Иван Вазов” и в Тютюневия град, който е маркиран като втори арт квартал в програмата на Европейската столица. Оптимистите прогнозират, че ако НИНКН не забави съгласуването на проекта, наесен може да започне офанзивата по тоталната смяна на настилките. Песимистите напомнят, че ул. „Иван Вазов” е два пъти по-дълга от „Отец Паисий”, където работата започна през февруари и ще приключи в края на юли.

Бурно строителство се задава на ул. „Гладстон”, след като „ГБС - Пловдив” спечели поръчката за 3,5 млн. лева за събаряне на старата и изграждане на нова художествена галерия. Надеждата е, че изпълнителят ще спази кратките срокове, обещани в офертата. Не е ясна обаче съдбата на бившето кино "Космос", след като общината така и не намери начин да се споразумее с реститутите от фамилия Дякови за павилионите пред културното средище. 

И на Голямата базилика в момента е като на строителна площадка. От фондация „Америка за България”, която плаща половината от 15 млн. лева за паметник на културата, посочват приблизителния пусков срок - края на март-началото на април. „Драгиев и ко” са налели основите и оформят пешеходна зона, но по самата сграда тепърва ще се работи от фирма, избрана от фондацията.

Крайбрежната алея на бул. „Марица-юг” между Водната палата и бул. „Източен” също ще е окупирана от строители. Предполага се, че догодина те ще са във вихъра, усвоявайки 20 млн. лева от ЕС в квартала от бул. „Марица юг” до „Кн. Мария Луиза”. Офертите на 14-те кандидати почти са обсъдени и се чака да бъдат избрани изпълнители.

Добрата новина е, че 2019-а ще е и годината на мащабното рязане на ленти, което съвпада с подготовката за местните избори. В края на втория си мандат кметът Иван Тотев ще реже лентите на бул.  „Руски”, „Северен”, Коматевско шосе, „Шести септември”, чийто пусков срок е 18 юли 2019 г., и вероятно на Кукленско шосе, за което поръчката за 5 млн. лева се обжалва.

До 2019 г. вероятно ще се отвори зоологическата градина - единственият инфраструктурен обект от програмата на Европейска столица на културата, чието строителство е изпълнено на 99 процента.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?