Подай сигнал

Централен загуби! Ето ги най-примамливите райони в Пловдив

Пловдив

от Валентина Йеремиева 2662 прегледа 0

Централен загуби! Ето ги най-примамливите райони в Пловдив

Престижно ли е да живееш в центъра на Пловдив? Преди десетина години отговорът на този въпрос беше по-скоро „да“. Напоследък обаче данните на ГРАО показват все по-трайна тенденция, че „Централен“ отстъпва, макар и с малко, палмата на първенството на „Южен“ по отношение на населението - 82 497 спрямо 82 990 жители, сочи справката от преди две седмици.

Една от причините е, че освен шума /особено в Капана/, централната градска част е и най-скъпата. Например цената на един квадратен метър на двустаен апартамент в кв. „Мараша“

задминава 1100 евро за квадрат.

В Кършияка до новотела двустаен, но с по-голяма площ, се предлага срещу 903 евро на квадрат. Двустаен в "Оазис-4" в „Южен“ се продава за 703 евро за кв. метър.

Още по-драстична е разликата в цените на земята. В суперцентъра на Пловдив 246 кв. м парцел се търгува по 935 евро за квадрат. А място в близост до „Капана“ направо е златно - 350 кв. м се продава срещу 1000 евро на квадрат. В покрайнините на „Южен“ - „Остромила“ и „Беломорски“, жилищните парцели вървят между 50 и 70 евро. Съответно по-високи са и данъците върху имоти. За разлика от „Южен“ стандартът на живот в „Централен“ е по-висок и съответно районът е по-малко достъпен както за младите семейства, така и за хората, които се местят в Пловдив от другите населени места и разчитат само на собствените доходи.

В центъра е и най-натовареният трафик, при това с пътна инфраструктура от миналия век. Последната нова връзка - надлез „Родопи“ - се изгради през 1999 г. при кмета Спас Гърневски. Оттогава в района не е разширен нито един булевард, включително и менгемето, както наричат Сточна гара. Няма нито едно кръстовище на две нива. Както и в останалите райони, в „Централен“ се задълбочава драмата с паркирането с тази разлика, че за правото да спират пред дома си мнозина плащат по 50 лева годишен абонамент, защото имат късмета жилищата им да са в синя зона.

Кметът на „Централен“ Георги Стаменов е роден в кв. „Мараша“. На 28 май ще навърши 39 години и през цялото това време е живеел в същия район. Споделя, че за него това е най-хубавото място на света и че

четирите години от мандата бяха добри за „Централен“.

Истина е, че районът се ползва с привилегии в инвестиционната политика на община Пловдив и в това няма нищо удивително, защото центърът е лицето на всеки град. В ремонтите на бул. „Руски“, „Васил Априлов“, „Марица-юг“, „Гладстон“, „Кн. Мария Луиза“, „Шести септември“, „Свобода“ са вложени около 40 млн. лева. Най-малко 25 милиона струват пл. „Централен“, подлезът на ул. „Гладстон“, галериите на ул. „Гладстон“ и Детмаг „Снежанка“, Бунарджика. Още 13 млн. лева са вложени в уличните ремонти в кварталите между бул. „Кн. Мария Луиза“ и „Марица-юг“.

Как изглеждат обаче второстепенните улици в централната градска част и дали живеещите тук хора се чувстват комфортно? Уви. Много са кварталите в „Централен“, които по нищо не се отличават от градските покрайнини - същите неугледни междублокови пространства, коли, спрени в тревните площи заради липса на паркинги, дупки, изкъртени тротоари.

Преди година един от възрастните обитатели на ул. „Хан Кардам“ не се стърпя, запретна си ръкавите, разбърка в кофа цимент и

запуши с двете си ръце ямата под прозорците

на дома му, за да не чува как колите си трошат джантите и картерите. Асфалтът е осеян с кръпки, а на пресечката с ул. „Тракия“ е цъфнала поредната дупка.


Паважът на кръстовището на ул. „Тракия“ и „Кавала“ е на вълни, както впрочем и на повечето места, където е оцеляла старата каменна настилка. Ул. „Никола Петков“ и „Йосиф Шнитер“ са обновени, но на ул. „Радецки“ асфалтът е като сиромашки балтон - кръпка до кръпка. На кръстовището с ул. „Радецки“ плочките на тротоара са потрошени, а паважът е хлътнал. На ул. „Велико Търново“ парите са стигнали за асфалт само в участъка от ул. „Авкс. Велешки“ покрай Библиотеката до Военния клуб, но не и в посока към гарата, където до кръпките отново започнаха да се отварят кратери. На ул. „Кап. Райчо“ 44-46 има нова детска площадка, до СУ „Паисий Хилендарски“ - голям паркинг, но отсреща катерушките са ръждясали, а зелените площи са окупирани от автомобили.


„Бюджетът на общината е ограничен“, казва Георги Стаменов, който

държи на бюрото си 30 готови проекта

за благоустрояване и ремонт на кварталната инфраструктура. Дали обаче те ще се изпълняват, зависи от финансирането, за което решение се взима в голямата Община. Тази година районната администрация на „Централен“ изпълнява обществени поръчки за 3 млн. лева. Това са целеви средства, отпуснати за галерията в Детмаг „Снежанка“ и ремонтите на „Бунарджика“.

Но за ремонти на кварталните улици и благоустрояване „Централен“ разполага цифром и словом със 70 000 лева - няма и по един лев на жител! По настояване на живеещите на бул. „Шести септември“ 211-217 от Голямата община финансираха целево с половин милион лева изграждането на паркинг, за който не стигнаха 20-те милиона по оперативна програма „Региони в растеж".