Централата на Apple е като космически кораб

Новата централа на технологичния гигант Apple представлява огромна кръгла структура, изпълнена отвътре и отвън с множество стъклени панели. През 2006 г. Стив Джобс за пръв път представя идеята за строежа и я описва като “наподобяваща кацнал космически кораб”. 

Днес тя се простира на 175 акра земя, а захранването <210> е подсигурено от 100%  възобновяема енергия. Приблизително 75 процента от нуждите от електричество на Apple Park по време на работа  ще бъдат подсигурени от фотоволтаична система с мощност 17 MW, която ще бъде една от най-големите в света от този тип. Инвестицията е в размер на приблизително 5 млрд. долара. В Калифорния, където е позициониран ApplePark, се намира и най-голямата фотоволтаична централа с мощност 550 MW, която е изградена от 9 000 000 соларни модула, а произведеното от тях електричество е достатъчно да захрани 160 000 домакинства. Сградата разполага и с най-голямата естествена вентилация в света, като е предвидено да не се нуждае от отопление или климатик в период от девет месеца през годината. 

Сградата е проектирана за около 13 000 служители. 

От производителя на iPhone обясняват, че комплексът включва още център за посетители с магазин и кафене, където всеки ще може да отиде. Освен това служителите ще могат да се възползват от фитнес център, алеи за разходки и писти за бягане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?