Подай сигнал

Ценови шок: Кило коприва удари 14 лв., чесънът - 10 лв.

Турските чушки се търгуват за 7 лв. килото

Бизнес зона

от Мария Петрова 2175 прегледа 0

Ценови шок получиха пловдивчани заради скока на някои зеленчуци в търговската мрежа. Репортерска проверка установи, че родният спанак удари 8 лв. за кг, а килото на копривата гони невиждана цена от 14 лв. Явно за да не е фрапираща ​скъпотията, хранителна верига предлага листния зеленчук и билката в опаковки по 500 и 200 грама, съответно с цени 3,99 и 2,69 лв.

Чесънът българско производство стигна 10 лв. за кг., което е двойно увеличение спрямо юни миналата година. Справка в Държавната комисия по стоковите борси и тържища (КСБТ) обаче показва, че в края на май вносният чесън се е търгувал на едро средно за 3,50 лв.

Вносните плодове и зеленчуци също удариха ценови рекорд. Чушките от Турция са между 6 и 7 лв. според сорта. Прасковите и нектарините от Испания са по 6,49 лв., а с лев по-малко вървят иберийските кайсии. Сезонен дефицит у нас и търговска спекула - така накратко коментираха ненормалните цени експерти от Системата за агропазарна информация.

На фона на ​явно спекулативно завишените цени на изброените плодове и зеленчуци, успокоителното е, че доматите и краставиците са по джоба на потребителите. Едровите цени на българските, произведени в оранжерии, са съответно 2,35 и 1,37 лв. за кг, а на вносните - 1,50 и 1,15 лв. Традиционно висока цена между 3 и 5 лв. държат розовите домати. По пазарите и в търговската мрежа надценката за доматите и краставиците е между 50 стотинки и лев.

Коментари


Откога копривата и чесънът се определящи на зеленчуковия пазар? На който му се яде копрева - да си я набере, на 5 минути от Пловдив има бол!

Драги Марица и Марче, кви са тея простотии днес? Кой е дежурен по заглавия? "ШОК - копривата 14 кинта..." Ами яжте баклава, не коприва. Освен това в нашия пловдивски край копривата си е бурен, расте навсякъде. Берете си бе хора. Аз ако бях един шеф на Марица, цях да изкарам личния състав да бере коприва и да отворим една сергия ще намалим цената на 12 лева. Ти да видиш кво става с конкуренцията. Ама не знам как се плаща в Марица - на брой думи или намиране на шокови новини? Господине Чернев, вземете и турете малко ред :)

да си ги ядът на тези цени,нито ги ям нито ми липсват 1 кг свинско е 5 лв,пил бут 2.50лв