Подай сигнал

Ценни кадри: Всеки десети пенсионер в Пловдив взема заплата

Бизнес зона

от Яница Марова 4049 прегледа 0

14 501 са работещите пенсионери в Пловдив, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ) към края на 2018 г. Всички пенсионери в региона са 133 353, което означава, че всеки десети пловдивчанин е останал на трудовия пазар за по-дълго време. Това нарежда града под тепетата на второ място по брой българи от третата възраст, които продължават да се трудят и след излизането им в заслужена почивка. Първенци са столичани, а работещите пенсионери в съседните общини от Пазарджик и Хасково са три пъти по-малко, отколкото в Пловдив. В сравнение с пловдивчани пък възрастните в Смолян шест пъти по-рядко се решават да останат на трудовия пазар. 73 на сто от пенсионерите в Пловдив, които продължават да работят, са с пенсия за стаж и възраст, а средната им възраст е 69 г. за мъжете и 66 г. за жените. От всички над 14 000 пловдивчани, които са избрали да се трудят и след пенсионирането си, 3570 са под пагон. Това означава, че всеки четвърти работещ е полицай, военен или пожарникар. Средната възраст на служителите на МВР е 58 г., а възнаграждението, което получават, е хилядарка. Ранното пенсиониране на униформените е и причината охранителите да са една от най-популярните професии след пенсиониране. От Агенцията по заетостта уточняват, че освен като гардове, мъжете се трудели и като шофьори, строителни работници и животновъди. Дамите пък най-често намирали работа като чиновници, продавачи, помощник-готвачи, хлебопроизводители, шивачки, медицински сестри или фармацевти, както и в детски заведения.

Проверка на "Марица" в сайтове за подбор на персонал установи, че в момента бизнесът търси да назначи пенсионери като миячи, хигиенисти, шофьори, сценични работници в операта, касиерки и оператори на бензиностанция. Българите предпочитат гъвкавото работно време или непълния работен ден, обясняват от Агенцията по заетостта. Всеки месец по 1871 пенсионери от цялата страна търсят работа чрез бюрото по труда. По думите на експертите от Агенцията работещите възрастни държат да бъдат осигурявани за пенсия, с което целят да повишат размера на отпусканата им вече.

Най-високи заплати след пенсиониране

нашенците вземат в София - 1059 лв., а най-ниски - в Благоевград - 588 лв. Над пенсията си работещите възрастни в Пловдив прибират всеки месец в джоба си средно по 798 лв. Точно толкова е и средното възнаграждение на строителите в страната, става ясно от статистиката на НСИ. В Пазарджик средната заплата, която взимат пенсионерите, е с по 28 лв. по-малка, а в Хасково с 64 лв. От данните на осигурителния институт става ясно, че броят на българите, които избират да се трудят и след пенсионирането си, расте постоянно от 2014 г. Само за последните две години те са скочили с 18 500 и вече работещите пенсионери в цялата страна са 146 000.

Междувременно от Конституционния съд (КС) единодушно отмениха новите текстове в Закона за държавния служител, с които се забраняваше на пенсионерите да работят в администрацията. Според магистратите по този начин

се поставяли под съмнение професионалните качества

на вече възрастните служители. От началото на годината до март пенсионерите можеха да работят като чиновници само ако са на трудов договор, но не и ако са назначени по служебно правоотношение.

"Преобладаващата част от чиновниците са на възраст между 30 и 59 години, като младежите са едва 10 000, а служителите над 60 години са над 9700", се посочва в доклад на Министерски съвет.

Профил на работещите пенсионери:

- средната възраст на мъжете - 69 г.

- средната възраст на жените - 66 г.

- мъжете работят като охранители, шофьори и строители

- жените се трудят като чиновници, шивачки, медицински сестри

- мъжете взимат по 799 лв.

- жените взимат по 797 лв.

Коментари


Остават да работят само бивши полицай, воени, политици и държавни служители, защото цял живот са се скатавали и не познават робският труд. Работниците които цял живот са работели при тежки условия си почиват и не искат повече да са роби. Нали за това са тези пенсии, като ти се работи не се пенсионира, когато се умориш си почиваи с пенсията си. Обикновения работник едвам взема 560лв,а пенсионера взема 700лв пенсия и толкова заплата, нека да му е зле. Така става като пенсионира полицай, пожарникари и воени на 50 години, а ние ще работим до 70 скоро!!!

На 67 години мъж пенсионер с 28 зъба негови си и други дребни здравословни проблеми характерни за възрастта. Кръвно 120х80.Захар,триглицериди, холестерол в нормите. Не пуши. Пие алкохол умерено.... Десетина литра концентрат годишно и петдесетина литра червено вино... Децата и внуците са в Канада. Та питам... Чий да го д.... Ви ако си стои в къщи? Има работи, които млади хора не искат да работят!!!

Какъв е проблема че хората работят, явно се цели отвличане на вниманието от големите проблеми. Непочтено е да противопоставяте малкото останали, "хора" в държавата.

Първо не мога да разбера от къде ги вземате тези данни за средни заплати в Пловдив като няма нищо общо с реалността. Заплатите са много по - ниски от това, което публикувате. Незнам с каква цел се прави всичко това. Второ ей заради тези "работещи" пенсионери постоянно се вдига възрастта за пенсия. И така дори хората, които едва успяват да дочакат пенсия са принудени да работят до 66- 68 години.