Подай сигнал

Цените на жилищата падат след балона Пловдив 2019

Купувачите стават все по-претенциозни - избират дълго, пазарят се и трудно взимат решение за какво да платят, твърдят от агенциите

Имоти

от Даниела Арнаудова 15451 прегледа 0

Изкуствено надутите цени на имотите в Пловдив паднаха, констатират брокери. Завишението дойде заради очаквания ефект от Пловдив - Европейска столица на културата. Припомняме, че миналата година цените на жилищата в града се повишиха с 14% на годишна основа под влияние и на обявяването му за Европейска столица на културата и това явно отблъсква купувачите от пазара.

Днес цените се нормализират - средната цена за апартамент в Пловдив е 757 евро/кв. м, което е по-ниско в сравнение с Варна и Бургас. Въпреки това брокери отчитат спад в сделките с имоти под тепетата. Също сериозен застой в цените им. Каква е актуалната ситуация на пазара на недвижими имоти в България и променя ли се поведението на участниците в него?

Cдeлкитe зациклиха

От началото на 2019-а купувачите вече не търсят толкова жилища с цел инвестиция. Такива, т.е. предимно двустайни апартаменти, се купуваха масово през миналата 2018 г. Купувачи има, но те се договарят, избират и много по трудно вз​имат решение за покупка, твърдят от агенциите. „Търсенето на жилища намалява - факт. Само че тази тенденция се забелязва още от края на миналата година и за мен основната причина е в свръхпредлагането на жилища”, каза за „Марица” Валентина Маринчешка от пловдивския офис на ARCO REAL ESTATE. „Все повече купувачи се ориентираха към покупка на зелено и това до голяма степен задоволи глада от жилища. Вторичният пазар на имоти все още продължава да държи необосновано високи цени и това довежда до сериозното им задържане - не може цената на панелка да е колкото жилище в нова кооперация”, допълни Маринчешка. Със застоя в цените на имотите в Пловдив е съгласен и Мариян Коджаманов, собственик на „Имоти ММ”. Брокерът уточни, че „това се отнася за кварталите”. Според него в атрактивните места за инвестиция продължава покачването на цените, но с по-леки нива. „Усеща се спад в търсенето на имоти под наем, но това е обяснимо -много от наемателите предпочитат да закупят собствено жилище и вместо наем да изплащат кредит към банка кредитор”, твърди брокерът.

“Предлагането изпревари търсенето, което е един закономерен процес. Сделките стават по-бавно поради наличието на възможност за избор на имот при по-добри условия. Очакванията на субектите в сделката се разминават. Нагласи има от страна на купувачите да изчакат, за да видят тенденциите на пазара и след това да се върнат към реализиране на идеята за покупка”, каза за “Марица” Анна Димитрова от “Омега-А”.

Статистиката потвърждава горните изводи: между януари и март в града под тепетата са сключени 3004 сделки, което представлява понижение с 15,8% спрямо същия период на миналата година, когато са били вписани 3569 сделки.

Стигнахме дъното в лихвените проценти

През 2018 г. достигнахме поредното дъно в лихвените проценти за ипотечни кредити и вече осма поредна година наблюдаваме спад на лихвите, констатират експерти в банковия сектор. Статистиката на БНБ показа, че средната лихва за новоразрешен левов жилищен кредит в края на 2018 г. е била 3.24%. За най-нискорисковите за банките кредитополучатели се появиха трайно оферти с лихвен процент в диапазона 2.70-2.90%. От Агенцията по вписванията отчитат силен спад на сключените нови ипотеки. Това ясно показва, че търсенето и предлагането на имотния пазар започват да се разминават. Банкерите казват, че продължават да се теглят предимно кредити в BGN, като делът на новоразрешени ипотечни кредити в EUR спадна до под 7% от общия обем. В тази ситуация купувачите търсят максимално финансиране от банката за покупка на жилище, т.е. имат минимално самоучастие в покупната цена.

Пловдив изпревари София по издадени разрешения за строеж

Липсата на качествени жилища под тепетата активира много предприемачи напоследък. И те започнаха да инвестират в нови жилищни проекти. Така вторият по големина град у нас - Пловдив, изпревари столицата при издадените разрешителни за строеж и започнато ново строителство на сгради в началото на годината, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). През първото тримесечие в Пловдив са издадени 220 разрешителни, в София - 213, а във Варна 107. Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Пловдив - 153 жилищни и 101 други сгради; Бургас - 107 жилищни и 50 други сгради; Варна - 119 жилищни и 22 други сгради; София (столица) - 110 жилищни, 3 административни и 23 други сгради; Стара Загора - 70 жилищни, 3 административни и 53 други сгради. „Мисля, че пазарът е в подем и ще бъде така още година-две. Към момента в града обаче няма достатъчно качествени жилища, но за това е нужна и по-модерна визия за градоустройството. Вместо това администрацията сякаш толерира евтините комплекси. Трябва да уточня какво разбирам под ”качествено”. Тук разсъждавам върху една много по-широка основа - не просто че панелките са морално остарели. Едно ново строителство е с високи топлоизолационни характеристики, енергоспестяващо, с модерна визия, с хубава локация и добре организирана инфраструктура. Достатъчното места за паркиране в самия комплекс също са задължителни” -коментира предприемачът Христо Томов, който в момента строи „Томов плаза” в терена на бившата Мебелна къща.

Πo-дълъг пpecтoй нa имoтитe нa пaзapa

Показател за това, което се случва на пазара, e времето, за което се случват сделките - тoвa e периодът от обявяването за продажба до сключването на предварителен договор. Днес брокерите отчитат известно забавяне на периода на реализиране на сделките с жилищни имоти. Изводите са, че докато през миналата година пловдивчани са се сдобивали с нов дом средно след 3 месеца търсене, през тази година срокът е нараснал до 6 месеца. Припомняме, че преди 2-3 гoдини сделки се случваха масово за под 3 месеца. Това показва, че пазарът върви към корекция на силно надценените имоти и paйoни. В Пловдив те се поддържаха изкуствено заради ентусиазма около събитието Пловдив - Европейска столица на културата. Добрата новина е, че промяната в ситуацията ще даде по-голям избор за купувача. И ще тушира в известна степен разминаването между очакванията на купувачи и продавачи.