ЦАР – страната, в която никой не ходи, но трябва да се види

Туризмът в страните от Африка е особено популярна тенденция на Запад, десетки туристически агенции постоянно предлагат риболов, сафари или почивка на плажа в страните от „Черния континент”.

Предложенията се сипят едно след друго – Сиера Леоне, до съвсем скоро обхваната от кръвопролитни боеве, Ботсвана и Намибия, които се считат за едни от най-спокойните страни на континента, или Танзания. Но всички млъкват в недоумение, ако стане дума за Централноафриканската република.
В републиката наистина има много какво да се види – национални паркове, поселения на пигмеи и живописни водопади, но да попаднеш тук в качеството на турист не е толкова просто, особено ако си от Европа, пише Блиц.

Последното споменаване на страната в туристически план е печалната новина за гибелта на трима руски журналисти в ЦАР. Както съобщиха официалните представители, загиналите журналисти пътували като туристи, и досега няма точна информация за целите на пътуването им.

„Защо ви е да ходите там? Там стрелят.”

Бившата френска колония, носеща до 1958 г. името Убанги-Шари, днешната Централноафриканска република е получила независимост едва пред 1960 г. Оттогава неведнъж е преживявала преврати и войни в момента ЦАР е една от най-бедните страни в света.

Ситуацията в ЦАР се изостри в началото на декември 2013 г., когато в столицата Банги  станаха сблъсъци между бойци на ислямистката групировка „Селека” и враждуващите с тях христиани от „Анти-балака”. По данни на ООН, по време на конфликта до милион души са напуснали домовете си, загинали са повече от хиляда души.
Според Global Peace Index 2018, рейтингът на „миролюбието” на страните по света, ЦАР има 155 точки от възможни 163. По-малко имат Сомалия, Судан и Ирак. На последно място е Сирия.

Външното минитерство на Франция предупреждава гражданите си да се въздържат от пътуване в бившата колония. „Заради напрежението в Банги – дислоциране на военни и престрелки – се препоръчва да се отложат пътуванията в ЦАР и да се ограничи придвижването вътре в столицата,” се казва на сайта.

Но ако дори това не изплаши любителите на екзотиката, има начин все пак да се организира пътешествие до това доста особено място.

Не ходете, деца, в Африка

„Ние не организираме екскурзии в това направление. Знаете, това не е страна, която е открита за туристите и е гостоприемна.  Много е опасно, там продължават въоръжените стълкновения между различните групировки, войската и бандитите,” разказват от френска туристическа агенция.

Като алтернатива предлагат да отидете в Замбия, Зимбабве, Мозамбик, Руанда и Уганда. „В ЦАР? Не, не можем да ви помогнем. Ако искате да разберете Африка по-добре, да посетите нетуристическите место – то изброените страни пак стават,” казват турагенти.

Сътрудници на трета агенция с повече от столетна история се удивлават на молбата да организират пътуване в ЦАР. „Знаете ли, никога преди не сме получавали подобна поръчка. Там не изпращаме туристи,” казват те. Девойка от агенцията пояснява, че „в страната има колосални политически проблеми и е много опасно, плюс това отсъства необходимата инфраструктура за туристи.”

Пореден опит в следваща компания, специализирана за организация на сафари и пътешествия из Африка по индивидуална поръчка. Отново отказ. Причината – отсъствие на инфраструктура, а също така тежката икономическа и поитическа ситуация. „Не мисля, че това е добра идея, готови сме да изберем за вашето пътешествие друга страна,” казва консултант.

Пътешествието в Африка – където и да е, това не е евтино удоволствие. В зависимост от характера на пътешествието – дали на плажна ваканция, или на сафари – стойността на пакета, включващ полет, престой и други разходи, варира от 1,5 до 5 000 евро.

Но да се отправите на пътешествие в ЦАР, дори без да се акцентира на това колко пари ще трябва да дадете, се оказа съвсем не просто: всички разговори се прекратяват още със споменаване на името.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?