Цацаров: Тероризмът вече не е само бомби

Законодателната система и съдебната система трябва да се осъвременят. Във вашата дискусия трябва да установите дали ЕС е достатъчно въоръжен срещу кибертероризма през европейското и през националните законодателства. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на форум "Кибертероризъм - подготвен ли е ЕС", който тече в момента в ЕП по инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

"ИДИЛ използва информационната система, за да вербува бъдещи млади терористи. Огнестрелни оръжия и прекурсори за взривни вещества се намират свободно в интернет", посочи рисковете Таяни.

До края на годината ЕС трябва да е изработил и приложил в действия мерки за отпор на кибератаките по сигурността на гражданите, икономиките и стратегическите национални системи.

"Тероризмът вече не е само бомби, той е в личните ни компютри", подчерта главният прокурор Сотир Цацаров. Със събиране и запазване на електронни доказателства борбата с тях отива на ново ниво, това вече е задействано, подчерта той. Досега без тази възможност разследването е отнемало месеци. Занапред ще се дешифрират и запазват данните.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?