Подай сигнал

Цацаров иска баланс в договора със САЩ за екстрадиция

България

от Румен Златански 462 прегледа 0

Цацаров иска баланс в договора със САЩ за екстрадиция

Трябва да има баланс в договора за екстрадиция на България със САЩ. Това заяви днес в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.
Той добави, че не е знае да има развитие по случая с Желяз Андреев от Добрич, който беше арестуван по искане на американските власти за екстрадиция.

Българският гражданин е обвинен заедно с още петима българи, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които Вашингтон твърди, че са свързани с терористична дейност..

Сотир Цацаров добави, че Прокуратурата няма да постанови задържане от 72 часа спрямо останалите четири лица и няма да поиска задържането им под стража. Това обаче не отменяло задълженията по договора за екстрадиция между България и САЩ. Сотир Цацаров поясни, че до екстрадиционно производство по силата на този договор и Европейската заповед за арест ще се стигне. Въпросът е да се проведат консултации, в които американската страна трябва да преосмисли дали случаите са толкова неотложни и на второ място - основанията за задържане. Главният прокурор добави още, че е необходимо да се намери балансът, при който от една страна договорът да продължи да действа като средство за предаване на лица, които наистина са извършили тежки престъпления, но от друга страна да не се превръща в средство на необоснована репресия на български граждани, каза главният прокурор.

Трябва се помисли за реорганизацията на случаите и това трябва да се прави с мисъл. По думите му призивите за промяна на договора със САЩ са чист популизъм, и в тях няма реализъм.

Очакват се консултации между българската и американската страна на ниво министерства на правосъдието, каза Сотир Цацаров и завърши, че днес ще се срещне с представител на посолството на САЩ в нашата страна.

Коментари