Бързо към върха!

Наближава времето, в което първите представители на поколението Z ще завършат висшето си образование и ще се включат в пазара на труда. Много от тези младежи се надяват на бързо изкачване на професионалната стълбица.

 


За да стигнете възможно най-бързо до върха на кариерната стълбица, трябва да положите големи усилия още от първия ден, съветва Вики Бракет, автор на стратегии за постигане на житейски и професионални успехи.

 

Говорете като лидер

 


Според Бракет използването на правилните думи и фрази може да ви помогне да се издигнете в очите на другите. Започнете да говорите като лидери, възползвайте се и от примери, които ви представят в светлината на лидери.

 


Помогнете на останалите да постигнат успех

 


В допълнение към увереното поведение, трябва да се стараете да помагате на другите да бъдат успешни. Подкрепете вашите колеги и ръководители, като изпълнявате обещанията, които давате, и като отдавате заслуженото на хората от вашия екип, когато те постигат нещо наистина значимо.

 


Когато говорите и се държите като лидер (без да звучите като егоманиак), вие печелите уважението на вашите колеги.  

 


Покажете отдаденост

 


Вземете в ръце нещата, които са под ваш контрол, казва Брайън Бинке, президент и главен изпълнителен директор на The Birmingham Group.

 


Отидете на работа рано и си тръгнете късно. Не си гледайте постоянно  часовника, чакайки да дойде краят на работния ден. Това ще ви  постави в 10-те процента служители, които бързо изпъкват над останалите.

 


Погрижете се шефът ви винаги да бъде представен в добра светлина

 


Разберете кои са приоритетите на вашия шеф и какви качества търси той в служителите си, след което положете усилия, за да станете експерти в тези сфери. Разберете какви са най-важните цели пред вашата компания и работете по тяхното осъществяване, съветва Бинке. 

 


Поемете обмислени рискове

 


Не се страхувайте да споделяте вашето мнение и да давате идеи. Компаниите оценяват младите лидери по склонността им да поемат добре обмислени рискове.  Бъдещите лидери са онези, които имат визията, ентусиазма, страстта и амбицията да предлагат нови идеи и да работят по тяхното осъществяване, казва Диджей Паони, президент на SAP North America.

 


Изградете мрежа от контакти

 


Компаниите оценяват потенциала на бъдещите лидери според начина, по който те си взаимодействат с останалите. Тези, които си изграждат мрежа от контакти в рамките на организация, насърчават сътрудничеството и търсят съвети от по-опитните от тях, са типът хора, които могат да бъдат лидер.    

 

Бъдете търпеливи

 


Правилният момент за следващата стъпка във вашата кариера е различен във всяка индустрия и компания.

 


При по-малките компании напредъкът може да бъде по-бърз, докато при големите изкачването на професионалната стълбица понякога отнема между 5 и 10 години. Проверете как стоят нещата в компаниите, към които сте се насочили, като прегледате профилите им в социалните мрежи и по-специално в LinkedIn.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
първи съвет

първи съвет

28.06.2019 | 00:01

проверете има ли компанията добър пенсионен план

Отговори
3 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?