Българският Ескобар гние в гръцки затвор! Вижте защо

56-годишният Огнян Атанасов, известен като „Балканския Ескобар“, бе осъден на 10 години затвор от тричленния касационен съд на Солун. Той е признат за виновен за трафик на наркотици – акт, започнал през март 1999 г., четири месеца след бягството му от затвора Касандра, където е бил задържан.

Съдът го осъди за продажбата на наркотици, разкрит и задържан на гръцко-българската граница в размер на 62,5 грама хероин. По случая е арестуван грък, който е посочил Атанасов като доставчик на наркотици и е осъден на три години лишаване от свобода. Атанасов бе обвинен и за втори случай с хероин за 50 грам, за което обаче, съдиите изразиха съмнения.

Атанасов, който бе предаден преди няколко седмици на гръцките власти е разпитан от съда, където е отрекъл всякаква връзка с търговия на наркотици. Непрекъснато е имал пропуски в паметта, които дължи на здравословните си проблеми: „Болен съм. Често губя съзнание и не знам къде съм. Не знам защо ме съдят“, са част от показанията му.  В допълнение към десетгодишната присъда, съдът наложи и глоба от 50 000 евро на Атанасов, като в следващи период се очаква да бъде изправен отново пред съда в Солун, тъй като той е обвинен и в четири други дела за трафик на наркотици.

Още в началото на 90-те години граничното село Тополница се прочува като Меката на дрогата, а Огнян Атанасов като един от босовете на наркотрафика към Гърция. След няколко предателства той започва да работи само с каналджии от родното му село и от съседното село Вълково. Мафиотската структура пази такова мълчание, че и досега ченгетата нямат представа за реалните количества наркотици и пари, с които работи петричкият Ескобар. През 2011 г. по искане на комисията „Кушлев“ съдът отнема имущества за близо 170 000 лв. на Огнян Атанасов и съпругата му. Оттогава по документи той е само земеделски производител, декларира доходи по около 10 000 лв. годишно, всичко е на баща му, а колите, които кара – на приятели. Огнян Атанасов е съден у нас за трафик на хора през границата с Гърция в началото на 90-те години, после се захваща с дрога. Верен съдружник му става Васил Маникатов от Сандански. И двамата са хванати и съдени в Гърция и през 1998 г. заедно бягат от затвора Касандра. След арест у нас, аверите се обвиняват взаимно в предателство и скъсват отношения завинаги. Носят се слухове, че са натрупали милиони, затова през 2008 г. Маникатов е отвлечен от „Наглите“ и близките му плащат 240 000 евро откуп.

Blitz.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?