Подай сигнал

Българската ракия - хит в летните коктейли

Откритието е на златния шейкър Филипо Балдан

Гурме

от Мария Петрова 592 прегледа 0

Коктейлът е древна напитка, позната в Китай преди 3000 години. Там употребявали питиета от натурални ягодови сокове, смесени със сняг и лед, но истинските коктейли се появили доста по-късно, макар и да не се знае точно кога. Има предположение, че от английската дума соскtаlе - опашка на петел, се е появило названието „коктейл“. Петльовата бира е смес от силно алкохолни напитки и горчиви настойки. С нея някога повдигали бойния дух на пернатите бойци.

Французи, испанци и американци също оспорват първенство за освежаващата напитка. Първото споменаване на думата „коктейл“ в пресата обаче принадлежи на нюйоркското издание "The Ballance". През май 1806 г. на неговите страници било дадено следното определение: "Коктейлът представлява стимулираща напитка, която се състои от различни силно алкохолни напитки, захар и горчиви настойки".

Днес произходът на коктейлите едва ли вълнува някой. Важното е, че те са предпочитан еликсир през всички сезони. А в летните жеги са най-добрият разхлаждащ организма "приятел". Комбинациите от различни алкохолни и безалкохолни напитки за коктейли са многобройни. Наред с класическата основа ром, джин, текила, бяло вино и др., наскоро белгийският специалист и консултант - миксолог, Филипо Балдан, наричан златният шейкър, нареди до тях и родната ракия. Той направи фурор с коктейлите си "Българска пролет" и "Имало едно време", които забърка с националната ни напитка. Промоцията им бе преди три години на изложението ПроВайн в Дюселдорф, което е едно от най-големите световни винени изложения.

Българската ракия е най-големият хит за направата на коктейли. Тя е откритие както за чуждестранните производители, така и за любителите на високоалкохолни напитки. Това заяви Филипо Балдан по време на конкурса Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, който се проведе миналото лято в Пловдив.