Българската архитектура гостува в Страсбург с 50 платна

В изложбата на арх. Белин Моллов

50 платна подготвя да подреди в Страсбург арх. Белин Моллов. Вернисажът ще продължи от 27 май до 21 юни в Арт клуба на Съвета на Европа, съобщи за „Марица” известният урбанист.  

 


Конкретният повод за изложбата е 50-годишният юбилей в работата на арх. Моллов в областта на градското планиране, регионалното развитие и местното самоуправление. „Естествено е, когато човек отбелязва 50 години практика в определена професионална област, да направи  равносметка за осъществените мечти и постигнатите резултати. Причината да уча архитектура и след това 50 години да работя като архитект и урбанист е, защото обичах и продължавам да обичам да рисувам. По звание аз не съм художник, аз съм архитект, който рисува”, обясни арх. Моллов. 


Идеята на тази изложба е да се провокира интересът към архитектурни паметници, сгради и ансамбли, които пренасят очарованието на отминали епохи, възпитават и поддържат чувство на принадлежност към средата, в която живеем, създават самочувствие за това, че ние сме носители на традиции, които пазим и ще предадем на тези, които идват след нас. “Всяка сграда, която днес ни възхищава и ни кара да се чувстваме горди, че сме родени и живеем в този град, има своя история и съдба. Тя е създадена от вдъхновението на някоя творческа личност, човек, за който трябва да знаем, да си спомняме и да почитаме. Използвам възможността заедно с картините да споделя и моето разбиране като урбанист за значението на обществените пространства в градската среда", споделя авторът.


„Обществените пространства“ са булеварди, улици, площади, паркове, градини, пешеходни зони, зони за спорт и отдих и др. Съвременните публични пространства фокусират в себе си едновременно проблемите и културата на обществото.


“Изпитвам огромен респект към архитектурното наследство като фактор за неповторимата идентичност на градската среда”, допълва Моллов. „Когато наследството съществува в хармонично единство с природата и съвременните тенденции в развитието на обществото, тогава градът се възприема като желана жизнена среда и важна предпоставка за просперитет. Оригиналността в интерпретацията на наследството събужда въображението, пленява духа, запомня се, стимулира положителното отношение и създава дълбоки емоционални връзки с града, което се отразява стимулиращо на неговите граждани. Днес ние създаваме това, което един ден ще стане част от историята на града и което следващите поколения ще се стараят да опазват. Така нашата „настояща история” се вписва в образа на града, а ние искаме тя да бъде истинска, ангажирана, изразителна, трайна и интересна.” 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?