Подай сигнал

Българска фирма с интерес към Вагоноремонтния завод в Карлово

Инвеститорът иска да възобнови производството на товарни вагони

Регион

от Цветана Георгиева 871 прегледа 0

Инвеститорите възнамеряват да започнат производство на товарни вагони

Голяма българска фирма проучва възможностите за закупване на Вагоноремонтния завод в Карлово. Фирмата е направила инвестиционно предложение пред община Карлово, като е заявила намерение да възобнови производството на товарни вагони, както и техния ремонт, а също така да разшири дейноста с ремонт и поддръжка на локомотиви. Процедурата е в ход от няколко месеца, но едва сега за първи път чрез „Марица“ тя става широко известна.

От няколко дни експерти изготвят правен анализ на фалиралото преди три години предприятие, което сега е собственост на банка. Представителите на инвеститора вече са правили неколкократно оглед на обекта. В него има няколко производствени халета и голяма административна сграда. Очаква се сделката да бъде приключена още през април.

Администрацията оказва пълно съдействие за осъществяване на сделката, заяви заместник-кметът на община Карлово инж. Стойо Карагенски, в чийто ресор е и привличането на инвеститори. Областната управа също съдейства на инвеститора по отношение на документацията.

Вагоноремонтният завод в Карлово бе частно дружество, то фалира преди три години, след близо двегодишна агония, съпроводена от протести на работниците. На 9 юли 2015 година дружеството бе обявено в несъстоятелност по искане на „ИТТ България” ООД със седалище в Стара Загора. Тогава, както „Марица“ писа, към този иск се присъедини ОББ, която с три банкови кредита в различни години е е осигурявала оборотни средства, средства за инвестиции и възможности за разплащане в режим на овърдрафт. Несъстоятелност на ВРЗ по онова време поискаха още няколко фирми от София, сред които „Интерлийз” ЕАД, „ПС ГАРД” ЕООД, Острец ЕООД, „Макметал холдинг” АД, „Сплавкомерс” АД.

Със затварянето на ВРЗ –Карлово тогава над 200 души останаха без работа.

Гибелта на едно от добрите в миналото предприятия в региона бе предизвестена още от 2011 година. А две години по-рано собствениците „Макметал холдинг“ АД теглиха огромен заем за преоборудване с като амбицията бе в Карлово да се произвеждат модерни вагон-цистерни за германския и австрийския пазар. Сделката за Европа обаче пропадна и обслужването на кредита стана невъзможно, припомнят запознати.

Те твърдят, че при неколкократната смяна на собствеността на дружеството от оборудването за производство на вагон-цистерни вече не е останало нищо, то е било изнесено и цеховете съсипани по вандалски начин.

Инвеститорите, които са направили своето предложение пред общината имат категоричното намерение да започнат производството на товарни вагони, аз обаче не мога да коментирам за какъв вид вагони точно става дума, обясни инж. Стойо Карагенски.

Българска фирма с интерес към Вагоноремонтния завод в Карлово

Коментари