България се вдига в защита на лекаря, застрелял Плъха

Протести организират в Пловдив, София и Стара Загора

България се вдига в защита на  пловдивския лекар д-р Иван Димитров, който застреля крадеца Жоро Плъха. Втори голям протест организират днес в Пловдив от 11,30 часа. Мястото отново е сградата на Второ РУ, съобщи за Марица.бг Николай Гаргов, инициатор на протестите.

Протести ще има още в София и Стара Загора.


Исканията на пловдивчани са лекарят незабавно да бъде освободен, без да му бъде повдигано обвинение. Те настояват и за промяна на законите в България, които да позволяват подобни случаи при неизбежна самоотбрана да не се третират като убийство.

Вчера сутринта по инициатива на Николай Гаргов  много колеги и съседи на лекаря и стотици пловдивчани скандираха “Свобода за лекаря!” пред сградата на Второ РПУ . При самоотбрана в дома си 48-годишният рентгенолог застреля рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха от “Столипиново”. Пловдивската окръжна прокуратура го задържа за 72 часа, а мярката изтича във вторник.

Адвокат Емилия Недева: Законът защитава д-р Димитров

Няма нужда да бъде променян законът, и в момента той защитава д-р Иван Димитров. Имаме един класически случай на неизбежна самоотбрана според това, което е съобщено като факти. Проникнато е в жилището на лекаря и има непосредствено нападение върху него”, коментира пред “24 часа” известният правозащитник и наказателен адвокат Емилия Недева.

Според нея, когато има противоправно нападение срещу личността и собствеността на гражданина, в случая на д-р Иван Димитров, не само атакуваният, но и всеки, който се намира в близост и възприеме тази заплаха, може да упражни правото си на самозащита.  

Полицията често мисли, че трябва да се отбраняваш по същия начин и със същите средства, с които си бил нападнат. Когато обаче те атакуват с нож, това изисква отблъскване или преустановяване на нападението с всички възможни средства, които имаш на разположение. Включително и с огнестрелно оръжие, независимо че то има по-голямо поразяващо действие, отколкото ножа”, казва юристката. Тя е категорична, че за да бъде запазена телесната неприкосновеност и собствеността, може да се използват всякакви средства, ако това нападение не е преустановено.

“Законът изрично казва, че когато нападение е извършено чрез проникване с насилие или взлом в жилище, никога няма превишаване пределите на неизбежната отбрана. Т.е. по съобщените факти в случая, след като има проникване в жилището на д-р Димитров, не може да се приложи текстът за превишаване на пределите на неизбежната отбрана”, категорична е Недева. За нея е безумно да бъде задържано едно лице, когато фактите сочат на това, което се съобщава днес.

“Да извършиш убийство дори при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, е наказуемо с до 5 г. лишаване от свобода. Това не представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, което да предполага задържане”, тълкува юристката. Тя не приема твърденията, че в момента прокуратурата е между чука и наковалнята около казуса с пловдивския лекар.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?