България обявява война на САЩ и Великобритания

Цар Борис III, изглежда, е единственият, който предусеща до какви беди ще доведе този акт

На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания в качеството си на съюзник на Германия. Управляващите у нас смятат, че това ще бъде по-скоро символично действие и до реални военни действия няма да се стигне. Министър-председателят проф. Богдан Филов предлага на  правителството да се вземе решение за обявяване на войната.

По думите  на Филов, царят одобрява предложението, но “очевидно неохотно  и беше доста нервен и загрижен”. На практика Цар Борис III, изглежда, е единственият, който предусеща до какви беди ще доведе това решение. В крайна сметка на 13 декември, събота, когато  Богдан Филов прочита в  Народното събрание декларацията на правителството за обявяването на  война на САЩ и Англия, като се позовава на член 3 от Тристранния пакт, ”който ни задължава към своите съюзници”. Депутатите  от мнозинството са опиянени и го акламират с френетични викове “ура”. В  тази обстановка на всеобща еуфория Никола Мушанов иска думата, но с  викове “долу” и “предател” е заставен да мълчи и да не мърда от мястото си.   

В речта си пред парламента проф. Филов обяснява, че решението на правителството отговаря на интересите на страната и на условията в момента.  След като се установяват в Южна Италия, британско-американските въздушни армии започват след година и половина оттам бомбардировъчна война на Балканския полуостров. Жертвите са: 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 тежко ранени. Само в София са разрушени 12 657 граждански, обществени и жилищни сгради, увредените в една или друга степен са в пъти повече.   

 Още преди да е завършила Втората световна война, президентът на САЩ Франклун Рузвелт и премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил се съгласяват с предложението на лидера на СССР Йосиф Сталин България да бъде предадена на Съветската зона. Така победителят от войната решава съдбата на нашата родина. Самият Богдан Филов е осъден на смърт от Народния съд и eкзекутиран.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?