България - 20-та по поскъпване на имотите в света

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато повишението на цените достигна 7,5% на годишна основа и 2,8% на тримесечна основа, което отреди на страната ни 14-о място в индекса на Knight Frank.

За първи път Словения оглавява класацията на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември. Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил от 5700 през 2009 г. до над 10 хил. в годината до третото тримесечие на 2018 г.

 

 

Дългогодишният лидер Хонконг се свлича от първо на 22-о място в класацията, като средните цени са отбелязали спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г. Понижението на цените е последица от затягането на жилищната политика през юни, волатилния фондов пазар, засилването на валутата и търговския спор между САЩ и Китай, който е оказал сериозно отражение върху нагласите на купувачите.

Само четири страни са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се нареждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В десетката попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).

Средните цени на жилищните имоти в 56-те страни и територии, наблюдавани от Knight Frank, са се повишили с 4,3% в годината до декември 2018 г., което е най-слабият годишен растеж от третото тримесечие на 2016 г.

Само осем от 56-те пазара са регистрирали спад на цените през 2018 г., като половината от тях са в Европа. Това са Швейцария (-0.1%), Италия (-0.8%), Швеция (-1.5%) и Финландия (-2.9%). Но данните за Стария континент през 2018 г. обрисуват смесена картина – страните от Централна и Източна Европа са на предни позиции, Португалия, където цените са нараснали с 6,1%, изпреварва Германия (5,4%), а Великобритания (2,5%) изпреварва съвсем леко Гърция (2,4%).

Латинска Америка е най-силно представилият се регион в света през 2018 г., подкрепен от високия ръст на цените на жилищата в Мексико, Колумбия и Чили. Африка, където цените на жилищата са се повишили само с 1,6%, се представя най-слабо.

Knight Frank очаква по-голяма несигурност за икономиката, засилени пазарни регулации и растящи разходи по обслужването на дълга на големите икономики през 2019 г. Поради това компанията прогнозира, че ръстът на цените на жилищата в света ще се забави още през първото тримесечие на новата година.

 

Източник: Investor.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?