Подай сигнал

Българинът с право на 14 дни рехабилитация, европеецът - до 9 месеца

Здравеопазване

от Румен Златански 834 прегледа 0

Българинът с право на 14 дни рехабилитация, европеецът - до 9 месеца

В духа на изграждането на общи европейски стандарти и по пътя към въвеждането на едни и същи добри медицински практики българските физиотерапевти настояват за промени, които да гарантират на болните у нас съвременна и достатъчно продължителна рехабилитация, водещо до пълноценното им възстановяване. Това заяви проф. д-р Елена Илиева, началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ „Св. Георги", по време на провеждащите се в Пловдив Общи събрания на Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина (ФРМ) и на Секцията и Борда по ФРМ към Съюза на Европейските медицински специалисти.

Тя даде следния пример. На претърпелите инсулт в Европа се осигуряват от 30 дни до 3 месеца за възстановяване, а на хора с гръбначномозъчни травми - от 6 до 9 месеца. У нас същите пациенти имат право на специализирано лечение само по два пъти в годината - общо 14 дни.

Колкото и добри специалисти да практикуват у нас, колкото и високо да са квалифицирани, с каквато и качествена апаратура да разполагат лечебните заведения, във времето, определено им от НЗОК за работа с болните, те не биха могли да постигнат значими резултати. Лечебната база и легловият капацитет за физикална и рехабилитационна терапия в нашата страна са много добри, но ползването им е ограничено в значителна степен, добавиха още експертите

Причината е в недостатъчното финансиране, което важи не само за осемте клинични пътеки, по които се обслужват болните, но и заради въведените лимити за болниците. Заради недостига на средства страда и комплексният подход в лечението, при който заедно с лекаря за здравето на болния се грижат психолози, рехабилитатори, логопеди и други експерти. Затова специалистите заедно с БЛС настояват пред НЗОК за адекватно заплащане на дейностите.

Те са категорични, че медицинските услуги във физиотерапията трябва да бъдат строго диференцирани. Нашето предложение е пациентите след болнично лечение, които са в тежко състояние, с неврохирургични заболявания или са преживели травми, да се лекуват по различни клинични пътеки от хората с хронични страдания, които се нуждаят от продължителна, а в доста случаи и от рехабилитация през целия живот. „При първите терапията води до възстановяване на пациента, до неговото по-бързо завръщане към работата и обичайния ритъм на живот, а това има сериозен икономически ефект за работодателите и държавната икономика. Във втория случай се поддържа по-добро качество на живот за болните", посочи проф. Илиева.