Българинът с имение за $35 млн. инвестира в Пловдив

Богатият българин, който купи имението в Бевърли Хилс за 35 милиона долара, строи производствена база в Пловдив. Оръжейният търговец Христо Христов инвестира в града чрез фирмата си „Сейдж технолоджис“ ООД, където е мажоритарен собственик. Той вече е построил модерна сграда на Околовръстното съвсем близо до разклона за Прослав. Базата е огромна, на 4 етажа, но още не е пусната в експлоатация. И вчера на терена имаше бригада, която работеше.

Според Търговския регистър предметът на дейност на дружеството е изработка на машинни елементи, агрегати и електронни устройства. В началото на годината „Сейдж технолоджис“ ООД е започнало спорадично да търси персонал с обяви за работа в онлайн търсачките. Набирали са се конструктори по електроника, машинен оператор на CNC струг, счетоводител, специалист логистика и др. 

В бизнес средите Христо Христов обаче е по-известен с другата си фирма -„Сейдж консултантс“, през която търгува с оръжия, боеприпаси и стоки с възможна двойна употреба. Дружеството работи с продукция на заводите в Червен бряг и Провадия. В борда на директорите на компанията освен Христо Христов присъства и Генчо Христов, съпруг на Дора Праматарова. Чрез фирмата си „Прайм-ДС“ преди доста години семейството разбуни имотния пазар в Пловдив. През есента на 2007 година теренът на някогашната Сточна гара - земя и сгради, беше продадена на „Прайм-ДС“.

Сделката беше парафирана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който отговаряше за държавната собственост. На търга с тайно наддаване се явиха общо 11 компании, но "Прайм-ДС" успя да пребори конкуренцията. Впоследствие теренът бе апортиран в ново дружество - „ТПЦ Тримонциум Център Пловдив“. Две години по-късно цялата фирма е придобита от Einkaufs-Center Plovdiv, регистрирана в Хамбург, а в края на 2017 година 36 декара от зоната на Сточна гара минаха в ръцете на Nepi Rockcastle. Цената на придобиване е около 17 милиона лева.

Както е известно,  южноафриканският фонд ще строи четвъртия мол в града под тепетата. Сега Праматорова и Генчо Христов са сред сериозните инвеститори на имотния пазар в София.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Христов и жена му/ревю Шанел

Христов и жена му/ревю Шанел

10.02.2020 | 22:02

https://www.gettyimages.at/detail/nachrichtenfoto/hristo-hristov-and-elena-sminova-attend-the-chanel-nachrichtenfoto/990630172

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?