Българи влязоха в Сирия с лодка за добитък по река Тигър

Георги Тотев, журналист и Георги Кожухаров, фотограф

-В края на 2017 г. посетихте най-горещата точка на планетата - град Ракка. Как всъщност успяхте да влезете в Сирия?

-Това е третият път, когато влизаме в страната. За целта ни бе необходимо разрешително от иракските и сирийските кюрди. Преминахме границата с лодка за добитък по река Тигър - там където се срещат Турция, Сирия и Ирак. До Сирия пътувахме повече от две седмици с дълъг престой в Иракски Кюрдистан. Понякога, при подобни пътувания, се налага да заобиколите няколко държави и хиляди километри, при положение, че сте само на няколкостотин метра от крайната цел. Тук можем да добавим и други трудности - дълги проверки, отменени полети, бавна администрация (там, където съществува), липса на пътища.

При първите ни пътувания, през 2012 и 2013 г., основният канал за достъп бе турско-сирийската граница в участъка около Килис и Хатай. Единствената ни възможност за достъп до северна Сирия бе да влезем нелегално.

-Бихте ли се върнали отново в Сирия? 

-Разбира се. За нас това е най-важното - да продължим да разказваме историите на тези, които не могат да го направят сами. Работата на подобно място е изключително трудна и много опасна. На моменти е почти сюрреалистично. Човек се сблъсква с това, което спокойно може да се нарече „ад на земята’”. Виждаш дъното на човешката същност, моментът, в който хората възприемат, че единственото възможно решение на проблемите е масовото унищожение и убийства. Тогава  възниква и въпросът - кой всъщност е злодей и кой герой? Кое е истината, кой е прав и кой - не? Къде се намира тънката граница между добро и зло? 

За нас Ракка е един паметник на войната. Думите на всички, които говорят за неговото “освобождение” ярко контрастират с факта, че градът е напълно разрушен. Затова чрез нашата работа се опитваме да покажем на хората, че в крайна сметка войните са една масова лудост, крах на цивилизацията. Тъжно е, че зад всеки подобен конфликт прозират чисто политически и финансови интереси. Подобни бурни времена създават възможности за големи и бързи печалби, но в тях има един голям губещ - мирното население, обикновените хора. Дори нещо да се случва под знамето на религията, както сме свикнали да чуваме за Близкия изток, то зад него винаги има съвсем земни интереси.

 -Бихте ли се включили в евентуален план за възстановяването на Сирия?

-Наскоро получихме покана по подобен проект, свързан с новите сирийски медии, ала нашата работа не е такава. С интерес обаче бихме проследили възстановяването на страната след края на войната.

-Как ще коментирате последните въздушни удари над Сирия. Промениха ли те ситуацията в региона?

-Въздушните удари на САЩ и съюзниците не промениха ситуацията. Дори напротив - затвърдиха статуквото. Вижте и международната реакция - всички обявиха успех.

Голямата промяна се случи малко по-рано при победата на правителствените сили в столичното предградие Гута. На практика с помощта на своите съюзни

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?