Българи и словенци си разменят ризите в авангарден проект

Шестима български дизайнери влизат в авангарден проект със словенски колеги. Резултатът може да се види днес в артпространството на СКЛАД, когато се открива изложбата "Интериорен пункт Пловдив - глътка Пловдив". Стартът е в 15 часа, а входът е свободен. 

Това е проект, който насочва вниманието към социалните, етични и екологични проблеми, свързани с производството и свръхпотреблението на дрехи. Концепцията е на словенски дизайнери, автори на Shirting - платформа за устойчиво облекло, създадена през 2014 г. Основният продукт е специално създадена дизайнерска риза. Тя се предава за ползване от един човек на друг. Става дума не за собственост, а за съсобственост, за споделяне и сътрудничество между потребител и дизайнер. До момента платформата shirting има 10 издания по света с над 500 ползватели и все повече се разраства. Над 40 дизайнери са проектирали 63 уникални ризи, споделяни между потребителите.

От българска страна в проекта в Пловдив се включват дизайнерите Радостина Клинкова, Теодора Шуманова, Милена Начева, Мая Каранешева, Ива Григорова и Захарина Габровска. Още шестима творци от Словения също  влизат в СКЛАД. 

Събитието е част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата и ще е открито за посетители до 27 септември.

Феноменът "свръхпроизводство и свръхпотребление на дрехи" се появи в най-модерната ни история. "Бързата мода" е източник на отпадъци, замърсяване, вредни газове, предизвикващи парников ефект, и на този етап проблемът не може да бъде решен само с рециклиране, отбелязва неправителствената организация Грийнпийс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?