Българи и македонци честват 24 май заедно в Рим

Българска и македонска делегация заедно ще почетат делото на славянските просветители св. св. Кирил и Методий в Рим. Според новосъздадената традиция и съгласно утвърдената програма на 24 май българи и и македонци ще отдадат почит пред плочата в чест на св. Кирил в базиликата "Санта Мария Маджоре", а след това ще вземат участие в литургията в църквата "Св. Павел Ала Регола".

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост българската делегация, водена от  председателя на НС Цвета Караянчева, ще бъде приета във Ватикана от папа Франциск. Молебен за здраве и успехи на българския народ ще бъде отслужен в предоставения на българската църковна общност в Рим храм "Свети Павел Ала Регула". Официалната българска делегация ще се поклони пред гроба на свети Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе".

Пазят най-старата книга на кирилица 

Най-старата книга на кирилица - Ватиканското евангелие от началото на 10. в., се съхранява  в библиотеката на Ватикана.  Оригиналният ръкопис в него на старобългарски бил заличен и отгоре е написан същият текст, но на гръцки, твърди откривателят на безценния документ - доц. Трендафил Кръстанов. В продължение на 12 години ученият  е идентифицирал 186 страници старобългарски текст и е доказал, че това е препис на старобългарски език на първия превод, направен от Константин Философ преди Моравската мисия.

Преди откриването на Ватиканското евангелие за най-стар ръкопис на кирилица се считаше Остромировото евангелие от Новгород, създадено 150 г. по-късно. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?