Подай сигнал

Бус вози инвалиди до столицата на културата

Обмисляме да им предложим още туристически маршрути в областта и страната, твърди кметът Георги Мараджиев

Регион

от Гергана Василева 170 прегледа 0

Турове за трудноподвижни жители на общината и хора в неравностойно положение до туристически забележителности в Пловдив организира община Стамболийски. Първи тази социална услуга ползваха деца от Центъра за настаняване от семеен тип в града. Те пътуваха до Гребния канал в Пловдив, където поиграха на една от детските площадки и се разходиха около канала. В момента тече записването за хора с инвалидни колички, които също желаят да се разходят до Пловдив.

"На територията на нашата община 70 души са в инвалидни колички, като всеки от тях може да ползва услугата и с буса да бъде закаран до някоя от забележителностите на Пловдив, който тази година е Европейска столица на културата. След това ще продължим тази социална дейност, която, докато аз съм кмет на Стамболийски, ще бъде предоставяне на жителите на общината. Идеята е първо хората с инвалидни колички да имат възможност да пътуват до Пловдив, а след това ще обявим социалната услуга и за всички възрастни хора с ТЕЛК с над 70-80 % инвалидност. Обмисляме да предложим туристически маршрути и до забележителности в цялата Пловдивска област или други градове в страната също за инвалиди, но за тези, които могат да пътуват до по-далечни дестинации", сподели кметът на общината Георги Мараджиев.

Той допълни, че за него най-големият капитал са хората, затова наред с големите инфраструктурни проекти, които подготвя и печели общината, администрацията работи и по няколко социални проекта. Един от тях бе на стойност 499 919, 22 лева и го спечели още в началото на мандата. Това е проектът „Независим живот за гражданите на Стамболийски“ по програма „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на труда и социалните грижи. Чрез него освен че бяха назначени 32 лични асистенти и 12 домашни помощници, за да помагат на хора в неравностойно положение, закупен бе и чисто нов бус на стойност 53 000 лева, който се ползва от хора с увреждания на територията на общината. По проекта имаше изискване определен период от време бусът да не се ползва за други дейности.

"След изтичането на този срок придобихме правото да го ползваме и за други нужди. В крайна сметка решихме този бус отново да се използва за социални услуги и въведохме още една общинска социална дейност - турове за трудноподвижни жители на общината до туристическите забележителности в Пловдив", обясни Мараджиев.

Коментари