Подай сигнал

Бурените останаха единствената атракция в зоопарка

Изгониха "злите зелени сили", но строежът на финансирания с пари от държавата обект все така не започва

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1089 прегледа 0

Зоопаркът продължава да стои под ключ въпреки обещанията на кмета Иван Тотев, че през лятото ще бъде отворен за посетители, при това - безплатно. На оградата все така виси табела "Строителен обект", но зад нея няма нито един строител. Единствените атракции са бурените, които превземат терена от 40 дка.

Нямам информация - така управителят на фирма "Запрянови 03" Вакрил Запрянов отговаря на репортерския въпрос кога ще възобновят работата си по довършването на зоологическата градина. Изпълнителят не е уведомен от Община Пловдив дали е подписан акт 11, с който трябва да се размрази мегаобектът.

Зоопаркът беше пръв в ранглистата на инфраструктурните проекти за Европейска столица на културата и за изграждането му още през 2015 г. Министерството на финансите даде на Общината 4 млн. лева. Строителството, стартирало с ускорени темпове, беше спряно с акт 10 заради жалбата на природозащитниците и прокурорското разследване срещу Иван Тотев, вече бившия му заместник Димитър Кацарски и кмета на "Западен" Димитър Колев.

На 11 февруари тази година в зоопарка беше отслужен водосвет, на който двама свещеници изгониха "злите зелени сили". Тогава кметът сподели, че е "изключително щастлив, защото всички пречки около завършването на зоопарка са изчистени", строителството може да приключи до 27 дни след подписването на акт 11. Обеща, че е напълно реално зоопаркът до отвори врати през лятото. И естествено, излъга.

Администрацията предпочита да мълчи по деликатната тема за обекта, чиято цена беше завишена на 4,6 млн. лева. Последното обяснение на кмета е, че е сформирана комисия, която описва дефекти. Строителите твърдят, че те са се появили заради принудителния престой, за който нямат никаква вина, и че Общината сама трябва да ги отстрани.

През трите години, откакто е спрян строежът, за обекта се грижеше общинското предприятие "Зоопарк Пловдив" с бюджет над 700 000 лева и 12 души щат. Служителите имат задачата да косят тревата и да хранят шестте маймунки - единствените питомци на строителния обект. Наскоро за пореден път след няколко провалени търга отново беше започната процедура по доставка на животни в зоологическата градина.

Фирма "Запрянови 03" изпълнява в момента обществена поръчка в Плевен за воден цикъл.

Коментари


Преди близо 3 години Зопаркът беше почти готов и оставаха 2-3 месеца преди да бъдат закупени животните и за Коледа гражданите щеше да могат да я посещават. Назначиха част от персонала и работата се ускори и тогава, като видяха че Пловдив ще има Зологическа градина..... "здравите сили" в града взеха нещата в своите ръце! И като започнаха едни публикации, едни слухове, едни лайнометства, едни оспорвания и олбжалвания, едни закъснели грижи за природата, дърветата, дъждовете и сътоянието на пеликаните в Сребърна, а част от "Патриотите" използвайки "журналистически материали и разследвания" останили в наследство от Великия майна политик Барека известен със своята честност и почтенност, внасяха ката ден сигнали в Прокуратурата, абе направо си спяха на стълбището пред асансьора и сутринта в 9.00 внасяха поредния сигнал. Помагаха им несбъднали се Герб политици, обидени на партията и на Тотев, че не ги направи депутати! Изобщо работата вървеше с пълна пара докато най-накрая "Здравите сили на майна таун" успяха да спрат със всевъзможни съдебни хватки откриването, за което "будните граждани" ще са им вечно благодарни. Същото като с Площад Централен , който също беше жален напълно дежурно поради което откриването се отложи с поне една година. Същата история е и със Втория гребен канал, където жаленето на "еколозите" забави нещата с 2-3 години! Изобщо в Майна таун ако не бъдат "отстреляни" незабавно "будните граждани" и "Здравите сили" нещата в града могат да спрат напълно! Добре е че народът ги харесва и иска същото, градът да спре да се развива да се върнат назад към външните дворни клозети и безметежните години на Славчо, когато нещата се движеха бързо, бързо, като охлюв в лятна мараня!

Какво искате от един некадърник.Все някой друг му е виновен.Зелените, комунягите , лошото време , Славчо и прочие "ЗЛИ СИЛИ" срещу Пловдив.