Подай сигнал

Бунт в "Кършияка"! Гневни пловдивчани бранят парка си

Пловдив

от Гергана Василева 8081 прегледа 0

Жители на квартал "Кършияка" подложиха на кръстосан разпит кмета на район "Северен" Ральо Ралев. Причината е санитарната сеч върху бившия парк зад хотел "Санкт Петербург".

Преди дни живеещите в квартала забелязали техника и работници, които започнали извършването на поголовна сеч. Когато попитали какво ще се прави им обяснили, че теренът е частен и тук ще има паркинг.

Това събудило гнева на живеещите в кватрала и за няколко дни хората успяха да се организират във фейсбук и социалните мрежи. В момента на място са над 150 души - майки, деца, пенсионери. За броени часа в квартала са събрани 350 подписа с петиция, с която пловдивчани ще поискат общината да си откупи терена и той да остане парк, както и да се разследва как теренът е бил продаден.

В момента кметът Ральо Ралев отговаря на въпроси на протестиращите. Те питат как теренът е бил продаден, защо при разрешение за санитарна сеч в бившия парк е извършена поголовна такава. Кметът отговаря на всеки въпрос. Протестиращите го накараха да се подпише и под петицията им, с която кварталът иска общината да откупи терена, който да остане парк.

"Искаме си парка!", "Въздух, а не бетон!" бяха част от лозунгите, които разпънаха протестиращите.

Няма внесено инвестиционно намерение в кметството. Теренът е предвиден за озеленяване, обясни Ралев.

снимки: Наташа Манева