Бум в строежа на офис площи

Търсенето във високия клас ААА офиси остава стабилно, клиенти са предимно хайтек компаниите

Пазарът на офис площи през първата половина на 2019 г. се характеризира с интензивно строителство на нови офис сгради. През периода са завършени няколко проекта ​- "Gold Line", "Space Tower", "Ellipse Tower", "Carritage park -Office A", "Office Building A", "LP Center" и др., като повечето от изброените влизат на пазара с голям процент заетост на своите площи, пише economynews.bg.

Тези проекти добавят повече от 60 000 кв. м готови офис площи, които събрани към наличните, достигат близо 2 млн. кв. м. Търсенето във високия клас ААА офиси остава стабилно, а секторите на хайтек компаниите и изнесените бизнес процеси традиционно са главната определяща сила на пазара.

Средните наемни нива за клас А офис площи остават стабилни - 13 евро/кв. мза CBD, 12 евро/кв. м - широк център и 11 евро/кв. м - квартални и крайградски зони. Клас Б сгради - от 7 до 10 евро/кв. м в зависимост от местоположението и състоянието на вложените системи и материали в сградите.

Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, са на нива между 13 до 15 евро/кв. м, като наблюдаваме увеличение в горната граница. Прогнозите относно пазара на офис площи сочат, че нарастващият брой на офис сгради в процес на изграждане, както и обявените други нови проекти ще доведат до нарастване на конкуренцията сред наемодателите, което в дългосрочен план би накарало цените да тръгнат в посока надолу.

По данни на националния статистически институт през първото тримесечие на 2019 г. са издадени 28 разрешителни за строеж на офис и административни сгради в страната с обща разгъната застроена площ 67 404 кв. м. Спрямо същото тримесечие на предходната година се наблюдава ръст в броя им от 8%, но в сравнение със същия период на 2017 г. и 2016 г. е отчетен спад съответно от 3% и 35%.

В Пловдив има 3 нови разрешителни за строеж на административни сгради за периода (РЗП: 1981 кв. м), какъвто беше броят им и през първите три месеца на 2018 г. и 2016 г. През първото тримесечие на 2017 г. не беше издадено нито едно разрешително за строеж в сегмента.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?