Бум на варицела в Пловдивско, мъчи ни и грип

Здравното министерство призова родителите да проверят дали децата са имунизирани срещу морбили

Варицела и грип мъчат малчуганите под тепетата. От РЗИ отчитат бум на едрата шарка в Пловдивско. Почти двойно по-голяма е била заболеваемостта в първите дни на 2018 година в сравнение със седмицата около Коледа. 129 са новите случаи в областта, от които 61 са в Пловдив. Седмица по-рано шарката е поразила 72-ма малчугани от областта, половината от които в Пловдив, сочи справка на здравната инспекция.  

Много висока температура, достигаща до 40 градуса, болки в гърлото и мускулите, обща отпадналост и главоболие пък са симптомите на грипа. Според лекарите в момента се наблюдава микс от грипни вируси и докато заболеваемостта е започнала с тип Б, вече има и отделни случаи на грип А. През уикенда бе регистриран и първи за този сезон случай на грипен вирус Н2N3, или т.нар. грип „Хонконг”. Той бе установен в Русе при 52-годишна жена от крайдунавския град. Също в Русе бе доказан първият случай за този сезон и на грипен вирус от типа А (H1N1), или т.нар. пандемичен грип, известен преди години като свински грип. Специалистите съветват да не се самолекуваме и още при първи симптоми да се консултираме с личния лекар. 

От Министерството на здравеопазването пък призоваха родителите да проверят имунизационния статус за морбили (дребна шарка) на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им. През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на броя заболели в Гърция в сравнение с намаляването на техния брой в Румъния. Рискът от внос на морбили в България от засегнатите страни на Балканите и от Европа е реален и само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас, посочват от здравното министерство.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?