Бум на варицела в Пловдив! Над 100 болни за седмица

135 души са се разболели от варицела в Пловдив и областта от последния ден на миналата година до 6 януари 2019 г. Данните бяха изнесени от Националния център за обществено здраве и анализи. Така новата година започва със своеобразен рекорд на заболелите от нея.

През последните три месеца не е имало толкова случаи на за една седмица. Най-много - 122 те са били във времето от 29 ноември до 5 декември миналата година. През останалите периоди са варирали от 30 до 80. 

Варицелата, известна още като лещенка, е силно заразно заболяване, причинено от варицела-зостер вируса (VZV) – вирус от групата на херпеснит
Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастни хора.

Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт, инхалация на аерозоли от инфектирани секрети от респираторния тракт на болни или на аерозоли от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици.

В този период детето не посещава детско заведение или училище, а групите и класовете, в които има болни, се поставят под карантина. Бременните и хората със слаба имунна система трябва да са особено предпазливи.

 Най-често боледуват децата между 3 и 9- годишна възраст. Бебетата и възрастните обаче също могат да се разболеят. Имунитета на майката не винаги се предава на кърменото бебе. Към вируса се изгражда доживотен имунитет, тоест боледувалите от варицела не боледуват повторно от  нея.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?