Подай сигнал

Бум на строителството край Гребния канал

Земята в кварталите "Смирненски" 3 и 4 е върната на собствениците и е изцяло частна

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1613 прегледа 0

Нов жилищен квартал се разраства край Гребния канал в зеленото каре между пътя за Прослав, Пещерско шосе и ул. „Рая”. Строителният бум, който се наблюдава през последните години в западните покрайнини на Пловдив, тепърва ще се отприщи, защото тази част от парка „Отдих и култура” е предвидена за застрояване според одобрените устройствени планове на кварталите „Христо Смирненски III” и „Христо Смирненски IV”, а земята е върната на наследниците и изцяло е частна.

В гората, на 200-300 метра от зоологическата градина, ударно се наливат основите на бъдещия жилищен комплекс от затворен път „Розариум Резиденс”. На обекта действа огромен кулокран, а по черния път един след друг сноват камиони. Строителите вдигат колоните за първа плоча. От информационната табела, окачена на оградата, става ясно, че обектът е възложен от фирма „Росбилд” ЕООД. В съседство със строителната площадка бригада от „Градини и паркове” разчиства изсъхналите клони. Работниците уверяват, че не секат здрави дървета.

Тротоарите, направени по продължението на бул. „Шести септември” заради новия зоопарк, стигат до Отрезвителя. След отбивката за комплекс „Острова" пътят, заобиколен с високи папрати от двете страни, преминава в ул. „Парк Отдих и култура”. Тя е застроена с хубави къщи на един и два етажа с уютни китни дворчета, засадени с райграс, цветя, кипариси или пък с няколко лехи домати. От лявата страна все още е пустош - прашни коловози, храсталак, макове, цъфнали сред зеленото в очакване на багери.

„Навремето тук имаше две къщички - нашата и още една, която сега събарят, за да строят по-голяма. Земята беше земеделска и се гледаха предимно градини. През 90-те години хората са ги разделили на парцели и повечето от тях вече са продадени. Младите не искат да се занимават със земеделие, затова цялата тази територия, както я виждате, са трънаци и саморасляци”, разправя възрастен мъж, изнесъл пред къщата си щайга с току-що скъсан в дворчето зелен фасул.

Отсреща симпатична стопанка на изискана еднофамилна къща, заобиколена от всички страни с килим от райграс, споделя, че са я построили преди десет години, търсейки спокойствие и чист въздух. А след това се оказало, че в новия устройствен план на квартала е заложена нова улица, която трябва да свърже тяхната „Парк Отдих и култура” с ул. „Рая”. Пътят не само че ще отреже част от двора, но и ще докара шумния трафик от града, от който са избягали.

Добре е, че вече имаме градския транспорт, след като Общината е удължила маршрута на автобус № 17 до Прослав, и се надяваме, че един ден ще ни направят и тротоари, препоръча на управниците жената.

На няколко метра от Пещерско шосе новите сгради порастват на височина. Трите блокчета на „Gрееn park” са по на четири етажа и са пред завършване. И на булеварда, който затваря зеленото каре, се издига нов жилищен комплекс „Изидора”. Най-оживеният строителен бум е в пресечката на Пещерско шосе - на ул. „Рая” .

Коментари