Булевард "Северен" - с червени тротоари

Предлагат името на пътната артерия да бъде "Митрополит Кирил" или "Девети пехотен полк"

Кметът на Пловдив се надява да пререже лентата на новия бул. "Северен" през септември, малко преди местните избори. Строителите обаче не бързат с обещания. "По договор булевардът трябва да бъде завършен до април 2020 г. Но ще се опитаме да приключим строителството до края на тази година", обясни вчера техническият ръководител от фирма "Щрабаг" Любомир Попов.

Две предложения вече са подадени за името на новия булевард. Зам. областният управител Димитър Керин счита, че той трябва да бъде кръстен "Митрополит Кирил", а от ВМРО държат на идеята той да се казва "Девети пехотен полк". 

Работата на булеварда, който трябва да свърже моста на Адата и бул. "България" с Брезовско шосе, беше спряна през декември, защото се наложи Община Пловдив да прави нов проект за кръстовището с бул. "България". Строителството е възобновено и дузина машини проправят пътя през храсталака, след като най-после получиха разрешение от администрацията.

Булевардът е с дължина 1740 метра и до Адата остава да прекарат още 340 метра.

Останалият участък от Брезовско шосе е изграден заедно с подземните комуникации - водопровод, канализация, кабелна мрежа, осветление. Тепърва ще се довършват тротоарите с настилка от червен асфалт, за да се ползват и от велосипедисти, и от пешеходци, разказа Любомир Попов. Кръстовището с бул. "България" ще бъде кръгово с радиус 30 метра. Връзка ще има и с бул. "Дунав".

Пътят е с две платна по 10,50 метра ширина и с по три ленти. В средата има разделителна ивица. Булевардът струва 11 млн. лева и е един от четирите пътни обекта, финансирани с 30-милионния заем от ЕБВР. Строителството на бул. "Северен" бе забавено, защото в Община Пловдив проведе навреме отчуждаването на частните имоти, които попадат в уличната регулация.  

Започнали са отчуждителни процедури и в следващия участък на бул. "Северен" - от Брезовско шосе до Карловския надлез, за който също са необходими най-малко 10 млн. лева.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?