Подай сигнал

Булевард "Северен" почти готов, Рогошко чака

Капаци " Plovdiv together 2019” монтираха на дъждарките

Пловдив

от Валентина Йеремиева 931 прегледа 0

Бул. „Северен“, който свързва моста на Адата с Брезовско шосе, почти изцяло е завършен. Строителите от фирма „Щрабаг“ започнаха да изграждат кръгово кръстовище за връзката с бул. „България“ и Рогошко шосе, като преди това укрепиха подпорните стени от северната страна на моста. Пътят с дължина 1,5 км се прави от април 2017 г. и струва близо 11 млн. лева. Средствата са осигурени от 30-милионния заем от ЕБВР. Пускът се забави, защото цяла година строителната фирма беше в принудителен престой, тъй като Община Пловдив не беше приключила процедурите по отчуждаването на частните имоти.

Трасето е с две платна с по три ленти и разделителна ивица по средата. Тротоарите са с червен асфалт за споделено преминаване на пешеходци и велосипедисти. Под асфалта са прекарани всички подземни комуникации. Върху дъждоприемните шахти са монтирани капаци с надпис Plovdiv together 2019, за да остане спомен от Европейска столица на културата. По проект булевардът трябва да стигне до Карловско шосе, но за тази екстра са нужни още 10-11 милиона. А и имотите, които попадат в новата регулация, не са отчуждени.

Когато стане готов на 100 процента, бул. „Северен“ ще разтовари трафика по бул. „Цар Борис III Обединител“, бул. "България", ул. „Васил Левски“, Рогошко и Брезовско шосе. Все по-трудно е преминаването на малките улици в "Кършияка", които се използват и за паркиране. Открай време преди изборите кандидатите за кметове изсипват от големите си кошници щедри обещания за нова пътна инфраструктура в района. Но и до днес бул. „Марица - север“ си остава квартална улица с неравен паваж, Рогошко и Брезовско - с кръпки, бул. „Дунав“ чака брадясалия воден проект. В Община Пловдив вече дори престанаха да споменават за разширението на важната входно-изходна артерия - Голямоконарско шосе.