БСП и ГЕРБ в лют спор за машинното гласуване и играта с кворума

Ние сме „за“ въвеждането на машинното гласуване. Тук става въпрос за принципи. Не може във вторник да се внася предложение и в петък да се гласува и приема, без да има обсъждания. Това заяви депутатът от БСП и член на комисията по правни въпроси в НС Филип Попов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Вече 5 г. машините функционират и за тях се говори. Т.е. общественото обсъждане го има. Това е несериозен довод за това БСП и ДПС да не се регистрират в пленарна зала. Във вторник ще има извънредно заседание на парламента и тогава ще съберем кворум“, коментира депутатът от ГЕРБ и член на същата комисия Десислава Атанасова.

„Не знам защо има промяна в позицията на ДПС“, добави тя.

Попов обяви, че една от причините за напускането на групата им е била Изборният кодекс. „Последователни сме. Днес не се регистрирахме. Работа на управляващите е да осигурят кворум. Това е изключително важен въпрос. Не може три месеца преди местните избори се правят промени. 5-6 години се обсъждаха промените и въвеждането на машини. Техническите пропуски, които изникнаха са решими. Основният проблем в България е липсата на доверие, а машините гарантират истинността на вота“.

Атанасова цитира доклад на ЦИК и посочи, че при машинния вот има редица пропуски, както и при изготвянето на протоколите.

Тя уточни, че ГЕРБ не предлагат отмяната на този вид гласуване, а отсрочка за изчистване на пропуските. „Затова предложихме машинното гласуване да отпадне за предстоящите месни и парламентарни избори“.

По думите И е нужно време за одитиране и сертифициране на машините. „На предстоящите местни избори на много места вероятно ще има балотажи. Разбира се, че има нужда от много по-подготвени хора в секционните избирателни комисии. Друг проблем е по-високата цена. Един глас с хартия струва само 77 стотинки“, аргументират се от ГЕРБ.

„Естествено, че ще излезе скъпо. Ако се закупят тези машини и се лицензират и се използват оттук нататък, цената няма да е такава“, убеден е Попов.

Атанасова посочи и друг аргумент. На последните избори едва 150 000 граждани са упражнили правото си на вот с машина. „Машините не са гаранция за честността на изборите“, обърна се тя към опонента си.

„В 1200 секции са сгрешени протоколите“, разкри представителят на БСП. „Машините показаха тези грешки. Това е като да убием кучето-пазач, защото се е разлаяло“, даде пример Филип Попов.

„Не ставайте смешен“, отвърна Атанасова.

От БСП се опасяват, че изборите ще бъдат манипулирани.

„Г-н Попов, ако знаете административните съдилища по места разглеждат жалбите. Не говорете безсмислени неща“, призова депутатът от ГЕРБ. „Съжалявам, че г-н Попов не коментира реално какво се случва в секционните избирателни комисии и как се вземат решения с 2/3 от присъстващите. Присъстват наблюдатели и застъпници. Не може да се твърди, че изборите са манипулирани, да не са ги оспорвали“, посочи Десислава Атанасова.

„България е демократична държава. Никой не избира машинното гласуване в Европа. Има машинно преброяване, но не и гласуване“, подчерта тя.

„В Швейцария хората гласуват без машини и никой не оспорва избори и референдуми. Политиците трябва дори чрез изказванията си и действията си да гарантираме честност и демократичност на изборния процес. Вие три месеца седяхте извън НС, а това не е начин за печелене на избори“, каза още тя.

„ГЕРБ ги е страх от прозрачен вот, затова премахват машинното гласуване. Всички промени с Изборния кодекс е стъпка към тоталитаризъм“, каза в заключение Попов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

12.07.2019 | 22:35

БСП - извън закона, боклуците й - при Путин!

Отговори
0 0

12.07.2019 | 21:01

Десо, измили си най-после путката ма, минетчийка ?

Отговори
0 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?