Брюкселски оркестър зашемети с „Рипни Калинке“ на Римския СНИМКИ

Фамозният Брюксел Балкански оркестър се обясни в любов на българския фолклор на Римския стадион в Пловдив тази вечер. Белгийци, германци и французи свириха  и пяха вдъхновено народни песни от всички етнографски области на страната.  

Зашеметената публика чу автентични изпълнения на македонската „Шар планина“ и добруджанската „Тодоре ле черноока“, както и на родопските „Девойко мари хубава“ и „Рипни Калинке“, както и много други.

Оркестърът от 35 свирачи редуваше инструментални хора  и ръченици с хорови изпълнения на съкровищата. Ръководителят на бенда – белгиецът Никола Озьор дирижираше неравномерните тактове с лъка на цигулката си.  

Оркестърът събира около 30 професионални млади музиканти и аматьори от цяла Европа, включително български изпълнители, като истински символ на културния обмен и интереса на млади европейци към културата на Балканите. В концерта се включиха мощно и българските виртуози  Иван Стефанов (гъдулка), Радка Стефанова (вокали), Владимир Владимиров (тамбура), Георги Сейменски (акордеон) и Димитър Арнаудов (контрабас).

„Досега бяхме в София, но занапред ще бъдем в Пловдив“, зарече се Никола Озьор под бурните аплодисменти на публиката. Той основава Брюксел Балкански оркестър през 2016 г. Белгийският цигулар поддържа и мрежа от творчески обмени между Белгия и Балканите в продължение на 20 години и управлява  сдружение създадено за тази дейност - „Kopanica asbl“.

Колективът на оркестъра е изграден от млади музиканти от различни националности, които са усвоили най-популярното от фолклорния репертоар, изучаван при признати учители като Кириакос Гувентас (Гърция), Марсел Рамба (Румъния), Димос Вугиукас (Гърция), Никола Озьор (Белгия), Радка и Иван Стефанови, Недялко Недялков, Георги Петров и Георги Сейменски (България).

От 2016 г. Брюксел Балкански оркестър участва в концерти в Белгия, България, Холандия. През април 2018 г. Никола Озьор, съвместно с министър Амелия Гешева,  проф. Милчо Василев и проф. д-р Костадин Бураджиев, организира концерта на Академичен народен хор и оркестър към АМТИИ – Пловдив в рамките на фестивала „Балкан трафик“ в Брюксел.

Последните им концерти са в Лайден, Холандия (юни 2019) за международната конференция на Международната асоциация „Стъпка по стъпка“. Проектът на KOPANICA ASBL е асоцииран към програмата на „Пловдив 2019“.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?