Брюксел реши: Отлагат Брекзит до 22 май

Хиляди подписаха петиция за оставане на Великобритания в ЕС

Великобритания може да напусне Евросъюза не по-късно от 22 май, точно преди европейските избори, стана ясно от постигнатия консенсус в Брюксел на срещата на върха на ЕС на лидерите на страните - членки на Европейския съюз, на която участва и българският премиер Бойко Борисов. Някои държави членки са подкрепили „по-дълъг период, а някои по-кратък”, но се съгласили, че 22 май ще бъде максималният разрешен период. „22 май трябва да бъде границата. Причината е, че трябва да има много ясно послание от Европейския съвет", посочват от централата в Брюксел. Брекзит може да бъде отложен за кратък срок, при условие че премиерът прокара сделката си през Камарата на общините. 


Тереза Мей поиска удължаване по член 50 до 30 юни, така че да може тя да убеди депутатите да приемат необходимото законодателство, но само ако британските законодатели подкрепят плана за Brexit следващата седмица. Петиция за оставане на Великобритания в ЕС събира подкрепа с шеметна бързина


Повече от 850 000 души подписаха вече петиция, поместена на сайта на британския парламент, с искане правителството да оттегли заявлението си за излизане от Европейския съюз и да остане в Блока, предаде Ройтерс.


Сред подписалите е и популярният актьор Хю Грант.


Инициаторка на петицията е Маргарет Ан Георгиаду. "За много хора е сега или никога", обясни тя пред Би Би Си. 


Говорителят на опозиционната партия Либерални демократи Том Брейк призова младите гласоподаватели да се присъединят към поход за организиране на втори референдум за Брекзит, организиран от кампания „Народен вот”. Актрисата Лина Хийди, превъплътила се в образа на злата кралица Церсей Ланистър от култовия сериал „Игра на тронове”, обяви, че ще се присъедини към похода в събота в центъра на Лондон.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?